Практика за релаксация

stress-and-relaxation

Все по-изнервени и забързани сте? Имате нужда от презареждане, което никога не идва? Имате чувство, че във всеки един моменти просто ще легнете на пода и ще се предадете изцяло? Значи определено сте на предела на силите си и имате нужда от една практика за релаксация, която да ви върне към живота.

 

Ето и предложението на сп. Пудриера за практика за релаксация:

 

Първо, трябва да откриете местенце от дома си, където да може да се усамотите. Важно е да няма никой около вас и да е възможно най-тихо. Освен това не бива да има пуснат телевизор или радио. Трябва да сте сами със себе си. 

 

Когато намерите такова място е добре да се настаните възможно най-удобно. Препоръчително е да сте седнали, не легнали. В противен случай вероятността да заспите е голяма. Може да седнете с крака под дупето си или по турски. Може да си вземете възглавничка, която да разположите под дупето си по към края, или на кръста си и да се облегнете. 

 

Приключихме с подготовката. Време е за релаксация!

 

Когато сте готови и с настаняването си, вече можете да преминете към същинската част – отпускането. Как точно ще се случи това? Първо, затваряте очи, поемате си дълбоко въздух. Давате си няколко минути, просто си седите ей така. Оставяте мислите си да текат свободно. Наблюдавате ги. Осмисляте ги. Представяте си как изглеждате отстрани. Наблюдавате тялото си. Застанали ли ли сте добре? Удобно ли ви е? Мускулите ви напрегнати ли са или са отпуснати? Опитвате се да релаксирате. Когато се чувствате съвсем сигурни в позата си, започвате мислено да повтаряте думата „айм”. Можете да направите това с всяка дума, която ви харесва. Няма кой знае какво значение. Избирате някоя дума или решавате да използвате предложената от нас и започвате мислено да си я повтаряте като се концентрирате само и единствено върху нея .Често мисълта ви ще се отнася и ще започвате да мислите за проблемите си, или за това, което ви се е случило през деня. Това е нормално и част от целия процес. Много е важно в случая просто да не се изнервяте, а да се отпускате все повече. Щом спрете да повтаряте думата или я повтаряте механично, а умът ви е другаде, просто съвсем внимателно, без излишно напрежение, се „върнете” към вашата дума и забравете за проблемите си. 

 

В началото ще ви е много трудно. Но този тип релаксация ще ви помогне да сте по-отпочинали, по-концентрирани и по-лежерни. Хубаво е да я правите веднъж или два пъти на ден, всеки ден, ако е възможно по едно и също време. Това е много трудно, обаче. В повечето случаи човек може да отдели време за нещо такова само през уикенда, и пак не е съвсем сигурно. Не се ядосвайте, грабвайте моментите, които можете, а през другото време се усмихвайте и не позволявайте на дреболиите да ви тормозят. Важно е всичко да става с лекота, не насила.