Луната

the-moon

Всеизвестно е, че всяко тяло, същество или предмет във вселената притежава своя енергетична сила и своя енергетична форма. В астрологията луната е носител на психичната енергия, която се презентира в полето на съзнанието. Тя има цикъл, който се спазва всеки месец. Луната обикаля около земята за 28 дена 2 часа и 19 мин. и това е, т. нар. лунен месец. По време на този лунен месец луната заема различни положения спрямо слънцето и това са т. нар. фази на луната.

I-вата фаза на луната се нарича новолуние. По време на него луната минава между слънцето и земята и на практика е невидима за нас (в този период луната е в съвпада със слънцето).

II-рата фаза се нарича 1-ва четвърт на луната – настъпва след 7 дни от началото на цикъла. Луната се намира под прав ъгъл (или на 90градуса , което в астрологията се нарича квадратура) спрямо слънцето. По време на тази част от цикълът й ние виждаме луната като полумесец.

III-тата фаза се нарича пълнолуние, тогава луната е изминала разстояние на 180 градуса (в артрологията това е опозиция)от слънцето и му противостои. Луната е изцяло осветена и ние можем да наблюдаваме изцяло. (тук трябва да споменем, че както луната обикаля около слънцето, така тя обикаля и около земята, а в същото време и земята обикаля около слънцето и ние всъщност можем да наблюдаваме само едната страна на луната)

IV-тата фаза се нарича последна четвърт – луната се завръща към слънцето и ние можем да я наблюдаваме под формата на обърнат полумесец.

Като астрономичен обект луната е най-близо до земята, обикаля най-бързо около слънцето и свети с отразена светлина. Дотолкова с нейното астрономично положение и поведение.

В астрологията луната символизира жената, изконното женско начало, народа, масите, тълпата, публиката. Тя оказва влияние върху плодородието, реколтите,водите цикъла на жените, а освен това обозначава и емоциите. Нейното положени върху рождената астрологична карта дават сведение за децата, майчината любов, въображението.луната оказва влияние върху водните площи на земята и дава указание за първите седем години от живота ни.

В декомбитурите (медицинските хороскопи) по луната можем да се ориентираме не само за стомаха, храненето и храносмилането, но и кога би бил най-добрият период да се извърши дадена операция.

Когато говорим за положението на луната в хороскопите на мъжете тя може да ни даде информация за брака на мъжа. По разположението на луната може да се съди за майката, съпругата, по- голямата сестра.

Разглеждано от теологична гледна точка, спрямо седемте смъртни грехове, под влияние на луната се намира чревоугодничеството; луната дава пристрастие към млечните храни. Луната изобразява и е сигнификатор на огледалото, а в спорта се отъждествява с плуването.

Положението на луната е особено важно при разглеждането на синастрийте (партньорските хороскопи) и в хорарната (часовата) астрология. Особено важно е отношението на луната с другите планети в астрологичната карта. Ако тя не сключва аспекти с планетите там, много трудно може да се определи нейното влияние поради невъзможността да се обозначат енергийните връзки между другите планети и луната.

Луната е управител на деня понеделник. Родените в този ден са с променлив характер или доста често сменящи се настроения. Луната е господар на зодиакалният знак рак и там е “на трон”, т.е. има най-мощно влияние.

Нека разгледаме първо влиянието на луната по домове и после и по зодиакален знак на върха на куспидата.

I-ви дом, т. нар асцендент (това е изгряващият знак по време на раждането ви с него започва първият дом в момента на часа на раждането) асцендентът дава информация за физическите и психологическите характеристики на личността, които стават много силно изразени след 29 годишнина на човек. Тук луната дава голяма чувствителност и непостоянство. Родените с луна в първи дом обичат пътешествията и често пътуват, а и често сменят дома си. Те имат голямо въображение и много силна интуиция. С такова разположение на луната често майката играе много силна роля в живота на индивида.

II-ри дом дава интерпретация за финансовите възможности на човек. Тук луната дава променлив характер на материалното състояние. Има положително влияние за хората работещи в сферите на услугите Тук е възможно да бъде показана една сезонна работа, а също така е възможно да предопределя интерес към фармацията или прекомерно даване на пари за лекарства. Това положение на луната е доста коварно, защото парите лесно идват и си отиват точно както постъпва и луната спрямо земята. Тези, които имат в рожденият си хороскоп луна във втори дом ще имат по – големи финансови успехи, ако дейността им е свързана с бърз оборот, макар и с по-малки печалби.тук обаче трябва да подчертаем, че има значение динамиката на знака на върха на втори дом. Например ако знакът е:

  1. кардинален – овен, везни, козирог или рак – можете да разчитате на талант към спекулации и подходящо инвестиране;
  2. неподвижен – телец, скорпион, водолей, лъв – не се препоръчват спекулации, но пък се дават по-стабилни доходи без елемент на риск;
  3. неподвижен – близнаци, стрелец, дева, риби – хората с такова разположение е възможно многократно да натрупват пари и така също да ги губят;

III-ти дом, тук основната тема е свързана с отношенията с близките роднини. Пътуванията или пък възможностите за пътешествия, допълнителни образования и курсове. Тук луната дава многолюдна фамилия и многократни пътувания по работа и за удоволствие. Хора с такова разположение на луната често смятат,че “човек е човек, когато е на път”.

IV-ти дом, разположението на луната тук дава възможност за превратности свързани с детството и родовата памет. Тук луната оказва влияние върху семейният уют и дава близка връзка с родителите. Родените с такова разположение на луна трудно намират опора и често са доста нестабилни. Възможно е тези хора да бъдат тласнати към окултни науки и всичко,което се свързва с мистицизма. Но тези аспекти са предимно обект на кармичната астрология.

Следващият път ще обърнем внимание на останалите домове от астрологичната карта, като ще започнем с V дом – домът на любовните връзки, флиртовете, удоволствията, децата, творческата сила и стремежите на душата.