Луната II

the-moon

Луна в V дом. Когато луната се намира в V дом тя ни дава разностранна информация за човек. Тук тя показва душевните стремежи, творческия потенциал, предпочитаните удоволствия, любовните връзки, а също така децата и сделките.

Ако луната се намира в V дом на рожденият ви хороскоп, то вие може да сте многодетен родител или да имате братя и сестри. Ако имате луна в пети дом определено трябва да очаквате отроче от женски пол, а също така за вас може да се каже със сигурност, че изпитвате голяма любов към децата.

Непостоянността на луната по принцип в този дом придава такъв характер на връзките и инициативите. Хората с луна в V дом са хазартни натури и всичко което предприемат е въпрос на късмет. Луната като сигнификатор на обществените настроение при разположение в V дом дава възможност за изяви пред публика.

Луна в VI дом, дава информация за предразположеността ни към болести. Луната влияе върху храносмилателната и отделителната система, при жените оказва влияние върху детеродните органи и месечния цикъл Луната ръководи стомаха и лявото око.

Тук се налага да отворим скоба, за да уточня астро-медицинското значение на зодиакалните знаци на върха на VI дом (зодиакалният знак, който се намира в този дом).

 • При огнените знаци ( овен, лъв, стрелец) намиращи се в VI дом може да с говори за възпалителни процеси, епилепсия, поява на инфаркт или други сърдечно-съдови заболявания, но поради природата на огнените знаци тук огънят дава енергия и бързо оздравяване.
 • При земните знаци (телец, дева, козирог) има възможност от скрити, хронични проблеми, проблеми с жлъчката, ошипяване, артрози.
 • При въздушните знаци (близнаци, везни, водолей) е добре да се обърне внимание на нервите, астма, белите дробове, вегетативната нервна система.
 • При водните знаци (рак, скорпион, риби) са възможни хипохондрии, страхови неврози, слаба имунна система, хемофилия, проблеми с жлезите с вътрешна секреция.
 1. Пример: ако луната се намира в VI дом във воден знак, то тя може да предполага по – лабилна психика.
 2. Пример: при хора с луна в VI дом в овен е добре да се преглежда оросяването. Тук са възможни оплаквания от невралгии, мигрена,хронични главоболия.(такива хора лесно се влияят от магнетизма на околните).

В предишната тема споменах за “простото правило на медицинската астрология” . То гласи: Не е желателно да се правят операции на даден орган, ако луната преминава в момента през знака, който го управлява.

Това означава,че когато луната е в:

 • Овен не е желателно да се правят операции свързани с главата и мозъка.
  Телец не е желателно да се правят операции свързани с гърлото, сливиците, щитовидната жлеза.
 • Близнаци не е желателно да се правят операции свързани с рамене, крайници, бели дробове.
 • Рак не е желателно да се правят операции свързани със стомах, далак, гърди.
 • Лъв не е желателно да се правят операции свързани със сърце, гръбначен стълб, диафрагма.
 • Дева не е желателно да се правят операции свързани със стомах.черва,черен дроб.
 • Везни не е желателно да се правят операции свързани с бъбреци, хемороиди, нефрити, вазомоторната система.
 • Скорпион не е желателно да се правят операции свързани с дебело черво, пикочен мехур, полочи органи.
 • Стрелец не е желателно да се правят операции свързани с областта около талията, бедрата, ханша.
 • Козирог не е желателно да се правят операции свързани с кости, стави, кожа.
 • Водолей не е желателно да се правят операции свързани с глезени, гръб, нерви.
 • Риби не е желателно да се правят операции свързани със стъпалата и лимфите.

За се открие дадено заболяване са вани аспектите, които луната прави с другите планети.

 1. Пример: ако има между уран и луната квадратура (т.e. тези две планети образуват 90 градуса аспект) може да бъде предпоставка за епилепсия. Добре е да обърнете внимание на луната в хороскопа си при съмнение за анемия, късогледство, туберкулоза, сомнамбулизъм. Тук закривам скобата, която отворих за здравето и бързам да добавя, че VI дом е и дом на професията. Тук информацията, която получавате не е за това какво е призванието Ви, а по–скоро по какъв начин си “вадите хляба”.

VII дом. Може би най-интересният дом в астрокартата е този. Той ни информира за брачния партньор и възможностите за брак.

Лунният тип човек (при когото в рождената карта луната се намира в VII дом) е домошар, добряк, гастроном.като партньор е чувствителен и емоционално нестабилен Този тип хора привличат други също други също много очарователни и магнетични личности. Луната тук дава много възможности за брак, но обикновено се колебае в избора. Тук най- често се дава предпочитание на по–обаятелният партньор, който може и да не е с най- доброто положение в обществото.

В някоя от следващите теми ще обсъдим как лунните аспекти информират за брака, като за най-важен може да бъде определен първия, най-точен аспект.

VIII дом. Той е свързан с окултизма, наследствеността, парите на другите и тайните общества. Този дом дава информация за съдружниците, а също и за сексуалността.

Тук луната показва работа или печалба от или за обществото. Вероятността да получите пари или наследство от кръвни роднини, ако имате луна в VII дом, е малка.

IX дом. Този дом показва пътуванията в чужбина, висшето образование и личната философия на индивида. Луната в този дом дава възможност за духовно израстване и тласка към него.хората с такова разположение на луната в рождения си хороскоп имат голяма широта на мирогледа.

Например, ако на върха на IX дом е знакът рак, а в него се намира луната, която му е господар ( това означава,че луната е управител на знака рак и в идеалното си положение тя се намира в него) и тогава може да се каже, че това предполага добра възможност аз пътувания в държавите :Дания, Холандия, Швеция, Нова Зеландия, а също и градове като: Венеция, Милано, Амстердам, Истанбул така,че “приятен път” на тези от вас, които имат това разположение.

X дом. Той е пряко свързан с Медиум Цели (MC- това е точката в хороскопа на най- добрата професионална реализация и професионално израстване от нея започва X дом) и ясно показва амбициите. В този дом луната показва идеалите и призванието и с разположението си дава възможности за изява пред публика или наличие на обществена работа. Тук луната бележи много промени в работата, но и лесна адаптация във всички ситуации.

XI дом. Този дом управлява приятелствата и показва закрилниците. Ако имате луна в XI дом ще бъдете богати с приятели. С това разположение вашите желание обикновено се сбъдват. Лесни са успехите в съвместните дейности. Ако вашата луна е в този дом това ви дава добри протекции и влиятелни приятели. Това разположение на луната е добро за кариера. Луната се участва чудесно в този дом и дава възможност за лесна комуникация с всички.

XII дом. Тук луната не дава лесна комуникативност тя спъва, ограничава личната свобода и развитието.XII дом е дом на съдбата, духовното и окултното. Тук луната дава окултни способности, но и възможна изолация от обществото (например продължителен престой в болница).

Досега разглеждахме т.нар. земно деление на планетата по домове. Предстои да я видим по знаци спрямо космичното й деление.