GSM-ите – вредни или да?

gsm

Вече живеем в 21 век, и сме благодарни за това. Имаме достъп до всичко и всеки. Имаме електричеството, разнообразие от храни и напитки, Скайп и Фейсбук, които освен за работа и развлечение, ползваме и за да държим връзка с близки за нас хора, понякога намиращи се на другия край на света. Разполагаме и с мобилни телефони, чрез които държим контакт с половинката си, децата, родителите, колегите, приятелите и кой ли още не. Всичко това е страхотно. Определено е стъпка напред. Въпросът е стъпка напред към какво? Да, към улесняването на живота ни, към по-удобната комуникация, но дали и към по-здравословната?

Не ме разбирайте погрешно. Тази статия не е, за да всява паника. Всичко изкуствено създадено е вредно по един или друг начин, включително и телефоните. Наскоро учените обявиха, че продължителните ежедневни разговори биха могли да причинят рак на мозъка. Но все още нищо не е съвсем ясно. Въпросът не е в това. Въпросът е къде остана старомодния начин на комуникация? Да, едва ли ще бъде като едно време – провикваш се през терасата и викаш съседката за кафе, или директно взимаш сладки и чукаш на вратата й сутринта. Това е вече в миналото. Но какво е в настоящето? Обаждаш се на най-добрата си приятелка и си говорите в продължение на час, докато всяка си пие кафето пред компютъра. С риск да прозвучи малко крайно, това е пълна лудост. Да, заети сме, да, нямаме време… но да пиеш кафе по телефона наистина минава всички граници. Самата аз бях в подобна ситуация до скоро. Но онзи ден се замислих, опитах се да изчисля средно по колко време прекарвам на телефона. Не успях. Специалистите съветват общото време на разговорите да не надвишава 40 минути на ден. За съжаление това ми изглежда невъзможно, поне за мен. И все пак осъзнах, че има разговори, които мога да заменя, т.е да се видя на живо с човек, да използвам Скайп или смс, или Фейсбук. В днешно време имаме редица възможности пред себе си. Но колокото по-голям е изборът, толкова по-труден е той.

 

Истинският риск от говоренето по GSM?

 

Най-лошото е, че единствената опасност, която крият продължителните разговори не е рак. Това е отчуждението. Говорим по телефона и си мислим, че така градим приятелства, професионални отношения и връзка. Но това не е така. Отдавна забравихме какво е предназначението на телефоните. Всички тези безплатни минути породиха в нас желанието да говорим, и говорим. Но колко пъти, докато говорите по телефона, правите само това, и има конкретна причина за разговора?

Най-лошото е, че вече няма връщане назад. Децата ни носят чисто новия си телефон на шията си, той застава точно на сърчицата им. Непрекъснато свалят снимки на любимия си телефон, играят игри по време на час и говорят по него…

Но да спазим границата на допустимото зависи до известна степен от нас, от нашата информираност. Ако следваме някои лесни съвети, тогава разговорите по телефона не биха били така вредни. Както добре знаем отровата е в дозата. Ето и съветите, които е редно да следваме според експертите:

  1. Да не говорим повече от 40 минути на ден – може би е добра идея всеки сам да си наложи определено време. За един 40 минути са много, за друг малко. Ако на ден говорите по 2 часа, то може да се опитате да ги намалите като за начало на час и половина. Може да звучи смешно, но да намалите разговорите си не е толкова лесно, колкото изглежда. Малко прилича на отказването от тютюнопушенето.
  2. Когато вдигнете слушалката, изчаквате 2 секунди и тогава поставяте телефона до ухото си –през първите 2 секунди вълните са най-силни и вредни.
  3. Ако ви е възможно првеждайте разговорите си, като държите телефона на няколко сантиметра от ухото си, а не залепен за него– ако сте навън, това е мисията невъзможна, но ако сте на спокойно място, не е трудно.
  4. Внимавайте да има разстояние от 40 минути между два отделни разговора.
  5. Не дръжте телефона си в джоба, или до сърцето си.
  6. През нощта го дръжте възможно най-далеч от себе си. 

Всички знаем как два телефона могат да направят пуканки, и как мобилните телефони са вредни като микровълновите печки, но никой не се разхожда по два часа на ден с микровълнова печка на ухото си, нали?

Не забравяйте, че вие сте отговорни за здравето си, и че доброто настроение е от съществено значение за него, така че грабвайте банския и отивайте на басейн… без телефон, разбира се (хаха)