Ендометриозата

endometrioza_health

Ендометриозата е състояние, при което тъкани от матката се разрастват извън нея или в други органи на таза. Заболяването може да доведе до сериозни проблеми и стерилитет. Ендометриозата се развива основно при жени в репродуктивна възраст.

Симптомите на ендометриозата

Основния симптом на ендометриозата е болката. Тя се разпространява по-често в долната част на корема и гърба. Не е доказана връзка между силата на болката, която жената чувства и стадия на развитие на болестта. Някой жени могат да имат слаби болки или въобще да нямат, но при преглед да се установи, че ендометриозата е засегнала сериозно околните тъкани. От друга страна, жени със сериозни болки, могат да имат само няколко петънца, като признак на заболяването.
Симптомите на ендометриозата могат да включват, (но да не се ограничават със) следните:

 • прогресираща менструална болка (имайте предвид, че не всяка болезнена менструация е причинена от ендометриоза)
 • хронична болка в долната част на гърба и/или корема
 • болезнена перисталтика или уриниране (болезненото уриниране може да е причинено от множество различни фактори, например инфекции)
 • болезнено сношение (проникване)
 • тежки менструални периоди (менорагия)
 • пре- и постменструално кървене (между циклите)

Епидемиология: Мога ли да боледувам ендометриоза?

От ендометриоза боледуват жени на всякаква възраст в интервала от първия си менструален цикъл до менопаузата, като не са от значение расата, етноса, дали има деца или не, както и социално-икономическия статус. Повечето пациентки с ендометриоза са на възраст между 20 и 40 години. В редки случаи, ендометриозата може да продължи след менопаузата, но това обикновено е свързано с приемането на таблетки с хормони против симптомите на менопаузата.

Ендометриоза може да се открие в следните органи: яйчници, фалопиеви тръби, задна страна на маточни стени, черва и пикочен мехур. В редки случай ендометриозата може да се развие в шийката на матката и вагината, а в изключително редки случаи ендометриоза може да се развие в белите дробове или други органи.

Установено е, че между 2% и 10% от жените в репродуктивна възраст страдат от ендометриоза. Между 30% и 40% от жените с ендометриоза са стерилни. Дори някой жени не предполагат, че имат ендометриоза, до момента, в който установят, че имат проблеми със зачеването.

Причините: Защо се боледува от ендометриоза?

Ендометриозата е състояние зависимо от естрогена – основния женски полов хормон. Без наличие на естроген ендометриозата не се развива. Терапията на ендометриозата, често включва намаляване на концентрациите на естрогена. Според някои теории ендометриозата не стартира от вече съществуващи ендометриални клетки, а започва от стволови клетки при неизвестни причини. Наследствеността също има значение, въпреки че не е открит ген(и), който да е отговорен за състоянието. Роднини на жени имащи ендометриоза имат по-голям шанс да заболеят от нея.

Диагнозата: Как се открива ендометриозата?

Ако се посещава един и същи лекар повече време, т.е. има история на симптомите, общо практикуващия лекар би се усъмнил за ендометриоза при отговарящи на заболяването симптоми. Следват тестове с ултразвук и магнитен резонанс, за да се уточни дали съмнението се потвърждава, както и да се установи каква е степента на развитие на болестта и нейния стадии. Дори ако резултатите са отрицателни, ендометриоза може да има – просто да не се забелязва поради размерите си. Единствения начин за потвърждаване на ендометриоза е лапароскопията. Подобно на биопсията изследване, при което се прониква през коремната стена с лапароскоп, за да се установи заболяването. Лапароскопията, често се ползва и за лекуване на ендометриоза, защото позволява тъканите да бъдат отстранени, в опит да се възстанови нормалната анатомия на тъканта. Добрата практика е, да не започвате терапия за ендометриоза без да сте минали през лапароскопия.

Лечението: Въобще лечима ли е ендометриозата?

Към момента (2005) лечение няма, въпреки, че менопаузата (хирургична или естествена) ще елиминира проблема. Премахването на яйчниците не гарантира елиминиране на ендометриозата и симптомите и. Въпреки всичко, ендометриозата може да бъде повлияна добре при повечето пациенти. Основните мишени за лечението са болката и стерилитета.
Лечението на ендометриоза, може да включва следните методики:

 • нестероидни противовъзпалителни медикаменти
 • хормонално-потискаща терапия (може да отнеме няколко месеца или години), може да включва лечение с прогестини, контрацептиви,
 • някой от хормоните с които се провежда лечението могат да доведат до симптоми на менопаузата, включително остеопороза
 • лапароскопия, лапаротомия
 • акупунктура

В някои изследвания се твърди, че жените с ендометриоза имат по-голяма вероятност от мигрена. Във всеки случай, ако някое от описаните състояния в статията ви е познато – обърнете се към гинеколог за съвет.