Джогинг или как да бягаме за здраве… качествено!

jogging girl

    

Джогингът или известен още като бавно бягане обикновено се практикува на спокойни и по-усамотени мести. Той не представлява голямо натоварване за тялото каквото е, например, обикновеното бягане или фитнеса. Джогингът води до изгарянето на мазнините, отслабване, прави тялото по-силно и издържливо. Ако искаме да поддържаме добра форма, да водим здравословен начин на живот, отдадени сме на себе си и се вслушваме във вътрешния си глас – джогингът е добър начин да запазим вътрешното си равновесие и да подобрим външния си вид.

 

Кога за първи път се създава идеята за джогинга?

 

За джогинга се споменава още през ХVІ век от самия Уилиям Шекспир в творбата му Укротяване на опърничавата. Етимологията на думата не е много ясна, но е очевидно,че е известна от доста дълго време. Терминът jog често бил използван в Американската и Английска литература, за да означи някакви къси и бързи движения. Както вече може да си представите тук не става въпрос за максимално натоварване за минимално време, а точно обратното. Равномерни, еднакви движения, които обаче да налагате на тялото си да извършва всеки ден – чрез постоянство и усилени тренировки, правилната храна и здравословния начин на живот, несъмнено ще ви донесат успех в това начинание. Естествено, съществува една опасност от това да ви омръзне тази еднотипна програма за всеки ден. В тази статия ще ви покажем няколко начина, чрез които да разнообразите, подхраните и засилите желанието си за работа. Да се залавяме за работа в такъв случай? : )

 

  • Места за практикуване

 

Изключително важна е локацията, в която ще се развива цялото действие. Подберете много внимателно терена си. Той трябва да е спокоен, да няма много хора, да не  шумен и пренаселен. Преди всичко трябва да ви вдъхновява и успокоява, трябва да ви накара да пожелаете да тичате. Тичането донася ритъм и хармония както в тялото, така и в душата. Изберете близкия парк, ако сте в града, близката гора, ако сте в къща и т.н. Постарайте се да се спрете на някой разкошен пейзаж, който ще отвлече мислите ви със своята красота вместо да ги остави в това да измерват още колко разстояние до края на пътечката остава. Ако пък живеете на брега на морето какво по- хубаво от това да започнете деня с тичане по плажа и посрещане на изгрева на чист морски въздух. 

 

  • Вземете със себе си приятел

 

Доказано е, че когато стане въпрос за трениране и то всеки ден, когато трябва да сме постоянни, изведнъж ни наляга мързела и си казваме, че и утре е ден. Отлагаме започването на здравословен начин на живот, за който толкова много сме мрънкали, а когато дойде реда му се предаваме. Изведнъж ставате адски лениви и мързеливи, често посещавате най-добрия си приятел… приятелят, който и в добри, и в лоши моменти е винаги до вас, приятелят, чийто обятия са винаги широко отворени за вас… да, хладилникът е винаги насреща, но той няма да реши проблема. Затова вземете със себе си най-добра приятелка, съседката (или в по-добрия вариант съседа, който е адски секси), някой роднина или приятел за сутрешното тичане. Те ще ви подкрепят когато стане трудно, ще ви забавляват и ще ви юркат когато трябва. Определено няма да ви е скучно.

 

  • Как да дишаме правилно

 

Много от хората не обръщат внимание на дишането си особено по време на тренировка, а тогава е най-важно да се наблегне именно на него. Трябва да сме внимателни и да следваме някакъв ритъм, стъпка на поемане на въздух и издишане. Обикновено този ритъм е следния – трябва да вдишваме на всеки две стъпки и да издишаме на следващите две, трябва да се стараем да не прекъсваме тази система, дори когато забавяме, почиваме или ходим. Постарайте се да запазите ритъма, за да може сърцето ви да работи със същия режим. В последствие може да се опитате да дишате по тази система дори докато сте вкъщи, на работа и т.н. и не сте излязли на джогинг. Това е изключително полезно упражнение.

 

  • Бъдете ослепителни и в крак с модата дори докато тичате

 

Едно от нещата, които жената несъмнено и безрезервно обича, това са дрехите, различните аксесоари и обувки и т.н. Ако отдаването изцяло на джогинга или пък и на което и да е друго спортно занимание ви се струва изключително трудно, повдигнете настроението си с едни шарени и нови спортни екипи. Като за начало преценете с какво ще ви бъде най-удобно – къси панталонки, анцуг или спортна пола. Изберете подходящата материя и цвят. Постарайте се да изберете нещо шарено и ярко, което ще ви зарежда с положителни емоции, щом го погледнете. Какво по-хубаво от това да виждате прекрасните си нови лилави кецове да се редуват пред погледа ви докато тичате? Можете да създадете един интересен, индивидуален спортен екип – добавете аксесоари – очила, гривнички, шапка, интересна раница или чанта, в която да носите принадлежностите си. Тези приготовления ще ви заредят с приятни емоции и хубаво отношение към тичането. Мислете за него като за шопинг, например, а не като за мъчение. Всичко опира до нагласата все пак. Бъдете позитивни.

 

  • Подберете си подходящ саундтрак

Всички си мечтаем когато нещо свръх важно се случи в живота ни, да засвири епична песен в унисон с настроението ни. Това никога не се получава за съжаление. Докато тичате имате уникалната възможност да подберете музика, която обожавате и която ви ентусиазира, изберете нещо бързо и енергично, ритмично, което ще ви държи будни и целеустремени.