Какво трябва да знам след първа процедура на лазерна епилация?

лазерна епилация

Прилагането на лазерна епилация представлява иновативен метод, с който можете да се сбогувате с нежеланото обезкосмяване за дълъг период от време. Процедурите се прилагат неколкократно, в зависимост от спецификите на кожата и окосмяването ви, а ефект можете да видите много бързо. Разбира се, няма да е пълен още от самото начало, но всяка процедура на лазерно обезкосмяване ще носи все по-добри резултати. Какво, обаче, е необходимо да знаете след първата си процедура.

Кога ще паднат косъмчетата?

Първо, нека поговорим за търсения ефект. За целта ще кажем, че лазерната епилация унищожава само тези косъмчета, които са в период на растеж, което е около 20% от всички косми по третираната област. Съответно, при всяка процедура ще паднат само те. Но това няма да стане веднага. Необходими са около две седмици. Малко преди да паднат, може да наблюдавате изкуствения ефект на порастване на косъмчетата. Той е обусловен от факта, че косъмчетата биват избутани навън точно преди да паднат.

Какви процедури по обезкосмяване мога да прилагам междувременно?

Второ, от съществено значение е, след като сте преминали процедура по лазерно премахване на нежеланото обезкосмяване, е да помните какво трябва и не трябва да правите междувременно. Едно от няколкото изисквания за лазерна епилация е преди първата процедура и в периода между последващи процедури е да не използвате методи на обезкосмяване с отскубване. Това премахва коренчето на косъмчетата и, съответно, лазерът няма върху какво да извърши своето действие. Поради тази причина, прилагането на други процедури с отскубване може да доведе до забавяне на ефекта и необходимост от повече лазерни процедури.

Ако желаете да премахнете третираните косъмчета преди те да паднат естествено, можете леко да забързате процеса. Това става чрез прилагане на метода на ексфолиацията. Необходимо е, обаче, да изчакате поне десет дни след процедура, преди да се ексфолирате. Помнете, ексфолиацията ще премахне само тези косъмчета, чиито корени вече са унищожени от епилацията.

В случай, че желаете да премахвате и останалото окосмяване – т.е. онези косъмчета, които не са били в процес на растеж тогава, но сега са – ето как. Просто трябва да използвате самобръсначка или тример, за да обръснете или подстрижете окосмяването. Тези методи запазват корена и позволяват при следващата процедура той да бъде третиран.

Обърнете внимание също, че след лазерна епилация космите изникват равномерно и изведнъж. Порастването им означава, че е настъпил моментът за втората процедура. Времето между процедурите постепенно ще се увеличава, докато се постигне достатъчен ефект. При достигането му последващи процедури могат да са необходими, единствено ако пораснат нови косми на третираното място.

Допълнителни съвети

След прилагането на процедурата по лазерна епилация не третирайте зоната с гореща вода. Възможно е да се появят зачервяване и леки пъпчици. Обикновено те ще изчезнат около час след процедурата. Няма нужда да се нанасят кремове върху третираното място след това. Избягвайте нанасянето на козметика на третираната област. Ако имате въпроси или притеснения, свързани с процедурата, не се колебайте да говорите с оператора, който ще я извърши. Помнете, че е препоръчително мястото да не се излага на слънчева светлина и процедурата не може да се прилага на кожа със слънчев загар.