Десетте грешки в спортуването

10-mistakes-in-the-sport

Има ли полза от тренировките „на инат“?

 

Тренировките от типа „на инат“ са едни от нещата, които жените правят и като резултат, нищо добро не се получава и целите на самото спортуване не се постигат. В името на бързото постигане на целите, нито една използвана спортна тактика не върши работа – всичките вредят на успеха и прогреса. Представяме ви списък от погрешни действия и тактики, които не водят до велики резултати.

  1. Правите множество повторения, вярвайки, че количеството е качество. Ако правите повече от 3х3 повторения на всяко упражнение за мускулна група в една тренировка – вие в най-добрия случай си губите времето, а в най-лошия губите ор преумората. Няма доказателство, че количеството повторения е свързано с печеленето на сила и увеличаването на мускулната маса за сметка на мазнините.
  2. Правите бързи движения, за да загреете мускулите си преди тренировка. Тези бързи движения, често водят до травми. Ако вдигате тежести например, правете го бавно, защото мускулите ви се активират от тежесста, не от бързината на извършване на упражнението.
  3. Ограничаване на обсега на движението. Освен ако не сте на физиотерапия или специално раздвижване, такива ограничения на движението, просто нямат смисъл. Пример: Повдигате тежести, но се ограничавате в помръдване от само няколко сантиметра. Особено що се отнася до коремни преси или повдигане на тежести от лег – ако ограничавате движенията си тук, можете да сте сигурни, че ще повредите кръста си.
  4. Тренирате твърде често, надявайки се, че така ще постигнете повече. Всъщност, когато тялото ви е уморено и изтощено, то се опитва да ви каже нещо – трябва ви почивка, за да възстановите силите. Малко хора не са успяли защото са тренирали с повече почивки, повечето са се проваляли поради претоварване и умора.
  5. Тренирате както ви харесва, без особен план за това. Повечето жени не могат да подобрят спортните си резултати, ако тренират спонтанно и без план. Това е безнадеждно, постарайте се да имате фитнес програма, направена от специалист.
  6. Правите гримаси, ръкомахате, подвиквате и мърморите по време на повторенията. Това само по себеси означава, че не сте достатъчно концентрирани и не отдавате нужното значение на мускулната група, с която работите. Фитнес салона не е мястото, в което ще бъдете център на внимание. Употребете времето там качествено.
  7. Практикувате колкото можете по-често и се чуствате добре. Бъдете внимателни: след тренировка, мускула има време в което се възстановява. Не пренебрегвайте почивката, защото това е времето, в което мускулите растат.
  8. Прекалено се вглеждате в цифрите. Колко повторения можете да направите от определено упражнение, зависи от много фактори. Един от тях не можете да промените и той е невро-мускулната си ефективност (стойност, която е генетично зададена и не подлежи на промяна). Други фактори са настроение, ритмичност на повторенията, ускоряване и намаляване на бързината на повторенията, подредба на упражненията в серии.
  9. Планирате храненето си основно около хранителни добавки. Няма никакъв суплемент на света, което може да замени истинската балансирана храна. В храната има много други важни за вашето хранене витамини и хранителни вещества, които ги няма в изкуствените заместители или хранителните добавки. Някои хормони или химикали, които се продават като хранителни добавки имат неизследвани свойства, а не си струва вие да сте опитната мишка.

10. Вярвате на всичко, което ви кажат фитнес инструкторите. Повечето треньори са честни, когато говорят с клиенти, но ако някои от нещата, които ви кажат са в този списък, както и ако започнат да ви хвалят някакви химикали – откажете се, има и други инструктори.