Везни: подходящ камък

libra-astrology-sign

Приятни за компания, но често пъти и лекомислени хора се раждат под знака на Везните. За тях астролозите препоръчват да се носят опали и лазурити. Сред скъпоценните камъни едва ли има друг освен опалът, с който да са свързани толкова много поверия и предразсъдъци Преливащия се опал в средните векове е бил инкрустиран на пръстени, които се е смятало,.че предпазват от чума. Поради тази причина по време на епидемиите повсеместно са носени пръстени с опали. В качеството си на талисман опалът е трябвало да носи успех във всяко начинание. Но разбира се има и уловка – този, който го носи трябва да е благороден и да е съумял да овладее у себе си стремежа към богатство и егоизъм. В същото време хора, които имат непостоянни характери, неустойчиви желания и намерения е добре да се пазят от този камък. Смятало се е също,че опaлите имат способността да даряват пророчески способности на притежателя си, но ако той ги използва за да навреди някому, то камъкът отнема своя дар.

В Европа се е считало, че това е камък на надеждата, а на Изток са смятали, че опалът е камък на верността. По времето на Възраждането в Европа се разпространява идеята, че дъгоцветните опали носят нещастие. Така например придворният церемониал на руските царе е забранявал появата на дворцовите тържества с опали. Това даже е било причина за неголям дипломатически конфликт: по време на управлението на Екатерина II жената на френския посланик в Петербург се появява на бал накичена с прекрасни млечни опали. Внезапно към нея се приближава дворцовият камериер (следящ за спазването на протокола по време на баловете) и я моли да свали прекрасната си огърлица със забранените камъни или да напусне залата на двореца. Напразно височайшата дама се опитвала да обясни, че няма представа за непоносимостта на царицата към този камък и отказала да свали украшението.

Това естествено става причина тя да си тръгне към дома. Съпругът на обидената дама също така засегнат от неочаквания конфликт решил да изпрати оплакване от поведението на Екатерина II на своя крал. Императрицата реагирала бързо, за да тушира нарастващия конфликт и изпраща на обидената дама огърлица от тогава много модният сред висшите общества александрит.

Голям опал в златен обков попада през XVII век в съкровищницата на испанските крале. Но с появата му се случили много беди- на наследникът на трона умира дете, флотилията, носеща злато от Южна Америка потъва край бреговете на Испания и кралската фамилия отдава това на зловещия камък, който е придобила наскоро. Тогава красивият опал е предаден на монах от манастир в Алменда , който го закача пред образа на Дева Мария.

От лазурита през древността за правени така наречените “гемм”-овални пластинки с гравирани рисунки по тях. Римските любители на изкуството се гордеели с колекции от хиляди такива украшения. Това наистина били шедьоври на гравирното изкуство Астролозите съветвали хората родени под знака на Везните да носят лазурит, защото според тях това ще намали или пък смекчи слабостите им като: недостатъчната сдържаност, промените в настроението по отношение на дружбите и любовта. Според астролозите родените под знака на Рака и Козирога трябва да се въздържат от носенето на този камък. Като почти всички скъпоценни и полу-скъпоценни камъни лазуритът се причислява към “лечебните камъни”.

Средновековните лечители препоръчвали носенето на огърлици с лазурит на хората, страдащ и от анемия, страдащите от кожни заболявания, епилепсия и ревматизъм. От натрошени лазурите средновековните майстори на изобразителното изкуство са правили прекрасна синя боя, с която са рисували одеждите на светците.