Стимулиране на метаболизма: трикове и съвети

Метаболизмът оказва влияние не само върху нашето телесно тегло, но и го снабдява с всички важни вещества, от които то се нуждае.

Какво е метаболизъм?

Думата метаболизъм е известна на всички жени, които са се подлагали на отслабване и различни диети. Метаболизмът обаче не се грижи само за изгарянето на мастните клетки в тялото, но и снабдява всички клетки с жизненоважни вещества и отстранява токсините и отпадъците от тялото. Както името подсказва, при метаболизма всички вещества, които приемаме с храната, се разпределят в тялото и се отделят вредните вещества.

Как работи метаболизмът?

Известно е, че има „бърз“ и „бавен“ метаболизъм. Хората с бърз и поради това ефективен метаболизъм най-често нямат проблеми със своето тегло, защото тяхното тяло бързо изгаря мазнините и те са доста слаби. Съвсем различно е положението при хората с много бавен метаболизъм. Те често имат проблеми с теглото. За тях много често е и доста трудно да редуцират теглото си.

За да може метаболизмът ви да работи на високи обороти, трябва да го стимулирате. Ето и съветите, които ще ви помогнат за това:
Като цяло има много начини и възможности да се стимулира обмяната на веществата. На първо място може да се каже, че с малка промяна в начина на живот, може да се постигнат големи резултати.

Съвет 1: Пийте, пийте, пийте!
Метаболизмът може да работи особено добре, когато разполага с вода, с която да филтрира веществата в тялото. Чрез течността метаболизмът може да филтрира токсините от тялото и да избягва натрупването на шлаки в органите и по този начин да подпомогне здравето. Посягайте редовно към бутилката с вода и пийте по възможност 2-3 литра на ден.

Съвет: още на сутринта си осигурете шишета с вода, за да може да имате по всяко време представа какво количество сте изпили и колко ви остава до вечерта. Но бъдете внимателни! Не посягайте към съдържащите захар напитки. Те само ще внесат в тялото ви ненужни прости захари.

Съвет 2: Нискокалорична храна
За да подгреете истински метаболизма си, трябва да разпределите храната на малки порции, които да приемате многократно през деня. Ако се храните рядко и с по-големи порции, тялото ви ще превключи в един вид „режим на пестене“ и ще започне да складира въглехидратите и да ги трансформира в мазнини. Храненията ви трябва да са редовни, здравословни и балансирани.

Най-добре е да се храните с богати на жизнени вещества храни като салати, плодове или ядки. Максималният тласък за вашия метаболизъм са основните храни като плодове, риба, месо и зеленчуци.

Съвет 3: Правилните храни
Изборът на правилни храни повлиява значително метаболизма. От гледна точка на количествата и честотата на хранене трябва да се внимава за това да се посяга към храни богати на фибри. Предимството е, че поради високата плътност на тези хранителни вещества, тялото е заето по-дълго време с тяхната преработка. По този начин то разполага с по-голям обем от хранителни вещества, съдържащи малко калории в сравнение с храните, съдържащи захар.

Разтворимите фибри постъпват в стомаха и подпомагат храносмилането и прочистването на дебелото черво, което отново е стимул за метаболизма. Разтворими фибри например са псилиумът. Съвет: много ефективно е, ако веднага след ставане сутрин вземете две лъжици псилиум с две чаши вода.

Съвет 4: Марш навън!
И тук трябва да се каже, че спортът не е убийство, а особено стимулиращ метаболизма. Това, че спортът помага за изгаряне на мазнините изобщо не е някаква новост, но трябва осъзнаете, че малкото движение всеки ден дава нов тласък на обмяната на веществата. Слизайте преди работа една спирка по-рано или в най-добрия случай си вземете колелото.