Тае-бо

tae-bo

Ако искате да разнообразите тренировките си, ако ви е омръзнало от еднакви упражнения, еднакво натоварване, еднаква музика… Поддържането на добра форма и спортуването всеки ден е трудна задача. Най-трудно обаче е да поддържате духа си, желанието си за работа, мотивацията си и да не се предавате на мързела и отлагането на задълженията. Да, правилното ни чухте. Наше задължение е да се грижим както за духа си, така и за тялото си. Когато се чувстваме добре вътрешно, това несъмнено ще се отрази и външно. 

 

Какво представлява спортът тае-бо? 

 

В тази статия, ние от сп. Пудриера ще ви запознаем с може би вече известният ви спорт, а именно – тае-бо. Тае-бото представлява микс от упражнения за аеробика. Става популярно през 90-те. Създадено е така да се каже, от инструкторът по таекуондо Били Бланкс. Това е една от първите кардио програми. Самото име произлиза от tae kwon do и bo(xing)

 

Тае-бо – това е комбинация от танцувални елементи и тренировка по бокс. Включва в себе си много движения, удари и ритници от карате техниките, разбира се, с цел тренировка, а не борба. То не е предназначено за самоотбрана или каквато и да е друга форма на насилие. Във втората половина на 90-те този нов метод на трениране дори се превръща в някаква нова форма на поп културата. Изключително модерен, популярен и търсен метод. Като форма на тае-бото възниква кикбокса и редица други.

 

Чрез тае-бото ние придобиваме гъвкавост, сила и натрупваме мускулна маса под звуците на приятна музика. Тук идва и забавната част – в тае-бо тренировките имаме хореография. Така можете да съчетаете две любими неща – музика, респективно танц и тренировка. Тае-бото е създадено като различен тип аеробика и кардио тренировка, чиято концепция е да се фокусира над душата, ума и тялото. Именно затова, по време на такъв вид тренировка, ние научаваме повече за тялото си, каляваме духа си и работим на две нива – физическо, духовно. Именно заради сложните си движения, тае-бото е много ефективно за мускулатурата, добиваме баланс, гъвкавост и добра координация. Също така ни възпитава да бъдем по-самоуверени, да си вярваме, да се доверяваме на тялото си.

 

Може би един от най-хубавите аспекти на тае-бото е ефективното изгаряне на мазнини. За едночасова тренировка сме способни да изгорим около 500 до 800 калории, което е много в сравнение с една обикновена тренировка по аеробика, която се равнява на от 300 до 400 калории. Ако в комбинация с това следвате една добра и здравословна диета, изгорените калории би трябвало много скоро да се превърнат в изгубени килограми. 

 

Този начин на трениране все пак възпитава у човек способността да се справя с потенциални проблеми, и физически, и на психическо ниво. Съща така ни предразполага позитивно към света.

 

Ако смятате, че имате нужда точно от тези по-горе изброени неща, то определено тае-бо е вашето поле за изява. Не забравяйте, че трябва да сте постоянни в тренировките, за да има ефект. Успех!