Слаби по време на сън

Ключовата дума е инсулиново разделно хранене: по този начин човек постига желаното тегло през нощта

Слаби по време на сън – в какво се състои този метод

Инсулинът е хормон номер едно отговорен за пълнеенето. На това съзнание се базира инсулиновото разделно хранене от д-р Детлеф Папе, който лекува хора с изключително високо наднормено тегло. Диетата е станала хит под понятието „слаби по време на сън“. 

Трикът: сутрин въглехидрати, на обяд смесена храна, а вечер протеини. Ако се придържате към това правило, през нощта може да отслабвате без да гладувате през целия ден – хронобиологията, т.е. нашият биочасовник прави това възможно. Отслабването през нощта работи, защото след 20 ч. организмът променя метаболизма си от режим на работа през деня в режим на регенериране през нощта.

А точно от това фигурата може да извлече полза: докато се намираме в най-дълбоката фаза на съня, тялото произвежда най-добрия си хормон на слабеенето – хормонът на растежа HGH. Той се нуждае от много енергия за регенерирането на клетките в тялото и я получава от мастните депа по корема и дупето. Папе гарантира: „По този начин между 20 ч. и 7 ч. сутрин се изгарят до 100 г мазнини. За три месеца се свалят до 6 кг“.

Това обаче може да се случи само при едно условие – изгарянето на мазнините през нощта да не бъде възпрепятствано. Папе предупреждава, че това се случва, когато след 20 ч. човек посяга към въглехидратна храна – паста, ориз, картофи или сладки неща. Въглехидратите са тези, които стимулират производството на инсулин, който от своя страна блокира изгарянето на мазнини в продължение на 5 часа.

Храненията в слаби по време на сън

От решаващо значение е човек да внимава за правилните храни за закуска, обяд и вечеря. А между всяко хранене трябва да има интервал от 5 часа. Това означава: никакви междинни хранения и никакви похапвания между другото! Само така нивата на кръвната захар могат да се понижат и да се възпрепятства продукцията на инсулин.

Пийте вода, неподсладен чай или кафе. Никакви плодови сокове, никакви лимонади! А ето как изглежда плана „Слаби по време на сън“ в детайли: сутрин като царе, вечер като просяци – тази стара формула за храненето се потвърждава от хронобиологията. Това означава да давате на тялото си сутрин големи количества въглехидрати. Мюсли с плодове и соево мляко или 3 филийки хляб с мармалад, мед или фъстъчено масло.

За почитателите на пикантното може да се приготвят вегетариански пасти, но трябва да се откажете от колбасите, сиренето и рибата. Защото при този метод закуската трябва да бъде без животински протеини. Трудно е човек да си представи, че при такова хранене и такива порции човек може да отслабне. Но се случва точно това. Базалният метаболизъм се забързва истински по този начин. Също така и мозъкът се нуждае от въглехидрати сутрин, иначе ще се ядоса и ще започне да предизвиква атаки на глад за сладки неща.

Пет часа след закуската следва обядът. По това време може да се храните с това, което искате. Идеална е комбинацията от въглехидрати (картофи, паста, ориз) и протеини (месо, риба, млечни продукти). Важно: ако желаете десерт е най-добре да го изядете непосредствено след основното ястие. Вечерята е решаваща за това колко мазнини ще се изгорят по време на сън. Най-важното е да се приемат много протеини и никакви въглехидрати. Следователно може да се насладите на риба, месо или млечни продукти и да се заситите със зеленчуци. Но без паста, картофи, хляб, нискокалоричен хляб и ориз!

Опитайте се да вечеряте между 17 и 19 часа. Колкото по-рано вечеряте, толкова по-бързо нивата ви на инсулин ще достигнат ниско ниво и толкова по-слаби ще ставате по време на сън.

Ето какво споделя д-р Детлеф Папе:

Има ли опасност от йо-йо ефект?

Не, защото инсулиновото разделно хранене не е катастрофална диета. Тя е промяна в храненето, която човек може да спазва дълго време без проблеми. За разлика от една диета, този метод засилва базалния метаболизъм, вместо да го потиска.

До каква степен е важно да се ограничава приемът на мазнини?

Днес се знае, че ограничаването на мазнините по време на отслабване не е най-разумното решение. Дори, ако сутрин мажете филията си хляб с масло или маргарин, ще стопирате малко инсулиновата реакция. Много по-важно от пестенето на мазнини е техният избор: повече ненаситени мазнини – например зехтин, рапично и ленено масло и риба и по-малко наситени мазнини, които се намират предимно в месните и млечни продукти.

Каква роля играе спортът?

Изгарянето на мазнините е успешно до 80 процента по време на сън. Спортът е на второ място. Той допринася за успеха като изгражда мускули и забързва метаболизма. Съвет: ходете всеки ден по 3000 крачки допълнително и по възможност бързо и наведнъж.

Как е възможно човек да яде толкова много при този метод?

Защото според настоящите познания количеството на калориите изобщо не е толкова важно, колкото преди се е смятало. Доброто запълване на стомаха е необходимо и за да се постигне чувство на ситост.

Хората, които ги мързи да закусват често имат проблеми със стомаха …

Ако някой е свикнал по-скоро на малка закуска, може да я раздели на две и да изяде по-голямата част в офиса. Важното е всичко да се случи в интервал не по-голям от 1 час и да не се яде нищо в продължение на 5 часа до обяд.

Сутрешно кафе без мляко?

В случай, че кафето не трябва да бъде чисто, човек може да си сложи вместо мляко, една сметанка. Като мазна емулсия тя не съдържа почти никакви протеини. Същото важи и за мюслито – вместо мляко могат да се сложат 3 с.л. сметана, които се разреждат с вода.

Не се планира десерт след обяд?

Правилно. Има обаче един трик: по време на обяд не си взимайте десерт, а когато се върнете на работното място си вземете кафе и нещо сладко и ги консумирайте по-бързо.

Може ли да се направи вечеря, подходяща за вегетарианци?

Ако човек яде яйца и млечни продукти, това изобщо не е проблем. Лещата и тофуто също са алтернатива.

Забранено ли е виното вечер?

Не. Една чаша вино или бира са позволени. По-големите количества обаче блокират усвояването на инсулина и с това изгарянето на мазнини.