Затлъстяване – причини и възможни лечения

затлъстяване

Затлъстяването е глобален проблем, който става все по-отчетлив в последните години, поради изобилието от вредни и висококалорични храни, включително от типа бързо хранене, които присъстват на пазара и често изпълват хладилниците ни. Консумацията на много газирани напитки, сладкарски изделия, рафинирана захар и други подобни води до натрупване на излишни килограми. Това е една от водещите причини за затлъстяване – неправилното хранене. Особено вредни са силно мазните храни или пържените с олио такива. Преяждането с въглехидрати и един от виновниците кантарът да ни показва куп излишни килограми.

Кои са основните причини за натрупването на излишни килограми

 

Друг главен виновник за затлъстяването е липсата на физическа активност. Докато някога такава е присъствала при всеки човек, поради спецификите на някогашния начин на живот, съвременните ни времена не изискват значителна физическа активност. Прекарваме повечето си дни седнали пред бюрата, пред компютрите, полегнали на дивана и т.н. Всичко това води до изгаряне на далеч по-малко калории, отколкото приемаме. Това е причината недостигът на физическа активност да води до натрупване на излишни килограми дори при правилно хранене.

Не бива да се забравя, че някои метаболитни или хормонални заболявания могат да са причината за излишните килограми. Това са, например, диабетът и хипотиреоидизмът, болест на Къшинг, болест на Адисън и други. Всички те водят до вторично затлъстяване следствие от съществуващ проблем, което може да се прояви дори при адекватни хранителен режим и физическа активност.

Друг фактор за натрупване на прекомерни килограми може да са психичните състояния. Някои от тях не са чак болестни, а са отклонение от нормалното функциониране, докато други се диагностицират като болести. Какво имаме предвид? Е, най-простото е стресът. Стресът е мощен вреден фактор, който влияе върху теглото, като може да доведе до неговото понижаване или повишаване дори при липса на други странични фактори, които да въздействат върху тези промени. Но някои заболявания също могат да причинят повишаване на теглото, като депресия, тревожно разстройство и др. За тяхното лечение е необходима консултация със специалист, който ще предпише медикаменти за справяне с основното заболяване, пряк ефект от което е затлъстяването.

Лечение на затлъстяването

 

Що се отнася до лечение на затлъстяване, то е комплексно. Първите три стъпки са: лекуване на придружаващи здравословни състояния, спазване на подходяща диета и практикуване на достатъчно физическа активност за намаляване на теглото. Изключително важно е да бъдат следвани стриктно, тъй като влияят и върху трите главни причини за натрупване на тегло. Лечението на основното заболяване се извършва от специалист, който най-добре познава даденото състояние и може да предпише адекватно лечение. По отношение на диетата можете да се консултирате с диетолог или със специалисти по здравословно хранене, които да са ви от помощ. Не на последно място идва физическата активност, като трябва да се уверите, че правите поне по 10 000 крачки на ден или участвате в леки до умерени физически тренировки, било то у дома, във фитнеса или в спортна зала.

Могат да бъдат добавени медикаменти, като такива потискащи апетита, диуретици за отделяне на задържаните течности и други. В добавка може да се приложи психотерапия, която се е показала като ефективен помощник в лечението на затлъстяването. Драстични мерки при морбидно затлъстяване са операциите като гастректомия или поставяне на т.нар. „стомашен пръстен“. Помнете, че лечението на затлъстяването се извършва от специалисти и включва промяна в редица аспекти от начина ви на живот.