Скъпоценните камъни и зодиите

astrology-stones

Персийска легенда разказва, че благородни скъпоценни камъни са творение на Сатаната, който забелязал как Ева се любува на пъстрите цветове, които са се намирали в райската градина. Това става причината да бъдат създадени скъпоценните камъни, които със своята неповторима красота и блясък създава у хората желани за алчност и съблазън.

Доста по-прозаично е тяхното геологично обяснение – минералите се появяват вследствие на химични процеси, които са резултата от процесите по формиране н земната кора. Още в древни времена скъпоценните камъни са служили за украшения, а блясъкът и палитрата от цветовете им е събуждала възхищение и удивление. Във всяка епоха са съществували по-предпочитани скъпоценни камъни.

Египтяните например с удоволствие носели украшения с изумруди, аметисти и кристали (специалистите занимаващи се с енергийната страна на камъните препоръчват да поставяте кристали върху телевизора или компютъра,за да оберат негативните енергии на тези устройства). Римляните са предпочитали най – много елмазите и сапфирите. Семирамида, Клеопатра и други царици от древността са обожавали – перлите. Модата на ренесанса и барока отдава предпочитание на цветните благородни камъни – рубини, сапфири, топази. Тоалетите на дамите и кавалерите в периода рококо са проблясвали с множество брилянти. А епохата на романтизма открива красотата на полу-скъпоценните камъни – гранатите, опалите, аквамарините и хризолитите. На пазара се появяват нежни брошки, ръкавели и игли за вратовръзки в червеникави оттенъци, “котешко-зелени” продълговати очи за брошки или млечно-сини блясъци на лунен камък за колиета.

 

Знаете ли, че скъпоценните камъни са избирани заради мистичните им свойства?

 

Скъпоценните камъни са били избирани от притежателите им не само по цвят и форма, но и поради мистичните им свойства. Камъните са били не само украшения, но и талисмани, които се е вярвало, че носят щастие. Придавани са им сили като – пазители от болести, беди, амулети за късмет и дори като признаци за професия. Астрологията отнася всеки камък към определен знак от зодиака. Смятало се е,че хората родени под определена зодия е благоприятно да носят пръстени със съответния камък. Така например някои камъни са се препоръчвали за някои хора с определени професии – моряците е трябвало да носят изумруд, защото той предпазва от опасности, турмалинът е бил камък за художниците, аметистът е камък подходящ за духовните лица.

Също така в определени ситуации от живота е било добре да се носят съответните камъни, които ще подействат благоприятно на периода и се е смятало,че те действат със силата на талисмани. Така например в ренесанса новобрачните семейства са си разменяли пръстени с изумруди, като тези камъни е трябвало да обезпечат постоянството на чувствата. Смятало се е, че лунните камъни са преодолявали любовните препятствия. На спортистите и грачите н карти и хазартните натури са действали добре александритите, а на бременните жени изумрудите. Също така много известно било лечението с камъни. Още през XVIII век полските шляхтичи са вярвали, че:

  • аметистите – помагат и предпазват от пиянство
  • гранитите – помирява приятели
  • хризолит – прогонва кошмарите през нощта
  • корал – предпазва от мълнии
  • гранат – развеселява сърцето (но трябва да внимавате той има прекалени силна енергия и ако не умеете да я контролирате ще предизвикате обратния ефект).
  • топаз – усмирява гнева
  • сапфир – защитава жените от клевети

Всеки един от тези камъни има определени свойства, които е добре да се подхранват от душената сила на този, който го носи, но понякога, ако човек няма достатъчната душена сила да поема енергията на камъка тя се обръща срещу него и вместо успокоение се получава допълнително раздразнение. Освен това носенето на камъните е било свързано и с поведението в обществото, а също така и със спазването на добрия тон. Гранатите, перлите, тюркоазът са се считали подходящи за младите девици. На неомъжените жени е било непристойно носенето на брилянти.

В следващите издания ще ви представим коя зодия какъв камък трябва да носи, като ще започнем от това издания със зодията Овен.Въпреки всички правилата най – важен е вашият вкус и това което вие искате в избора си за скъпоценните и полу-скъпоценните камъни,защото не само те ви избират, но и вие тях.