Защо е важно да приемаме достатъчно витамини и минерали?

vitamini-i-minerali

Днес се правят все повече изследвания относно влиянието и значението на различните витамини и минерали за доброто функциониране на целия ни организъм.

Всеки от нас е наясно, че за правилния растеж и развитие ролята на витамините като органични съединения е особено важна. Тъй като не се синтезират в организма или това се прави в недостатъчна степен, те трябва да бъдат набавяни чрез храната или под формата на хранителни добавки.

Тялото няма да функционира правилно и без микроелементи и минерали като калций, желязо, хром, йод и др. Въпреки че се съдържат в организма ни, количеството им е недостатъчно за правилната обмяна на веществата, производството на енергия, растежа, размножаването и др.

Кога трябва да приемаме витамини и минерали?

 

За правилното функциониране на органите и системите в тялото и протичането на различните процеси в него, ежедневно трябва да се приемат около 30 витамина, комбинирани с минерали и други хранителни вещества.

Прием на витамини

 

Витамините е възможно да се набавят единствено от външни източници, а липсата им може да доведе до авитаминоза. Това е болестно състояние, при което се променя самочувствието, появяват се и проблеми с концентрацията, безсъние и загуба на тегло.

Препоръчително е да приемаме витамини не само с храната, но и като хранителни добавки при:

  • отпадналост по време на боледуване и след него;
  • простудни заболявания за увеличаване съпротивителните сили на организма;
  • повишена нужда на организма при физически натоварвания и спорт, бременност, растеж в детска възраст, старческа възраст, стрес, често вземане на антибиотици и др.

Водоразтворими витамини като витамин С и тези от група В се отделят по-бързо с урината, докато мастноразтворими като А, Е, D и К се съхраняват по-дълго, образувайки депа.

Прием на минерали

 

Минералите са неорганични, за разлика от витамините, и чрез храната намират място в организма, благодарение на т.нар. совалкови системи.

Минералите могат да бъдат два вида: такива, които са жизненоважни (есенциални), и неесенциални, които също имат важни функции.

Задължителните минерални вещества, поддържащи количеството вода в организма, са магнезий, калций, сяра, калий и др. Останалите, наричани микроелементи, са мед, желязо, хром, йод и др. Те повишават активността на важни ензими и блокират вредни за клетката фактори.

Различните минерали се поемат от храни като зеленчуци, млечни продукти, ядки, яйца, риба и др. Ако има дефицит на минерали, това води до слаби кости, лесна уморяемост и слаб имунитет.

Приемът на отделни минерали е препоръчителен за профилактика и при различни болестни състояния. Например калцият помага за заздравяване на костите и при остеопороза, селенът – за правилното функциониране на щитовидната жлеза, мед и манган се препоръчват за укрепване на нервната система и др.

Как да предотвратим дефицита на витамини и минерали?

 

За регулирането на дефицита на витамини и минерали се изисква да се спазва добре балансирана диета. Подбирайте домашно отглеждани плодове и зеленчуци и заложете на качеството. Не правете компромиси с храната и здравето си.

Възможна стратегия за снабдяване на организма с тези така важни вещества е правилно  разработена комбинация от хранителни добавки. За да избегнете предозиране, не надвишавайте препоръчаните от производителя дози, а при нужда се консултирайте с лекар.