Каква е разликата между пробивна и ударна бормашина

profesionalna-bormashina

Бормашината е един от най-полезните и универсални инструменти на домашните майстори и професионалистите. Срещат се разновидности на този уред, които имат своето конкретно предназначение или арсенал от възможности при работа. Не всеки разбира каква е разликата между пробивни и ударни бормашини.

За да разясним това, ще трябва да разгледаме какви функции изпълняват дрелките, както ги наричаме разговорно.

Не са ли всички бормашини пробивни?

До голяма степен може да се каже, че е така, въпреки че има и изключения. Конкретно на въпроса – да, огромното мнозинство в групата на тези инструменти имат пробивна функция. Освен това, уредите от тази категория могат да извършват следните дейности:

  • Дълбаене;
  • Къртене;
  • Перфориране;
  • Развинтване и завинтване;
  • Бъркане на смеси – бетон, боя и други.

За извършване на конкретните дейности е необходимо да се постави и съответната приставка. Не всяка бормашина е подходяща за къртене на плочки в банята или за разбъркване на латексова боя.

Когато говорим конкретно за разликата между пробивни и ударни бормашини, можем да поставим въпроса и по друг начин.

Например – по какво се отличават обикновените дрелки от всички останали?

Ето и отговора:

Пробивните бормашини имат само въртяща функция (било то и в двете посоки) – т.е. свредлото прави отвори само с въртеливи движения. Когато обаче бормашината има и ударна функция, независимо дали ще бъде перфоратор, къртач, или друг подвид, то тогава пробивът в обработваната повърхност се извършва не само с въртеливо, но и с възвратно-постъпателно движение.

А това увеличава значително възможностите, в сравнение с обикновената дрелка.

Колко е важна ударната функция?

Накратко – много. Повечето бормашини на пазара вече имат такава опция. Тя може да се активира и деактивира чрез превключвател. Когато ни трябва само пробиване със спираловидно свредло, можем да изключим ударната функция. Когато обаче имаме работа с по-упорити и твърди материали, вече имаме нужда от нея.

Трябва обаче да сме наясно, че при използване на дрелката за завинтване и развинтване, ударната функция трябва да се изключи.

Мощността също е различна

Безударните бормашини са предназначени за работа с по-леки за пробиване материали като дърво, пластмаса, гипсокартон, тънки листи метал. Мощността им обикновено не надхвърля 600 вата, а скоростта на оборотите варира между 500 и 4000 в минута, като може да се регулира.
Тъй като има голямо разнообразие ударни бормашини, то при тях ватовете са в по-широк диапазон. Някои ударни дрелки са по 500-600 W, а други – над 1500. Да кажем, че средната стойност на мощността около 1000 вата върши най-комплексна работа. Оборотите варират от 1000 до около 3500.
Ударните бормашини се използват за работа с по-твърди и плътни материали като:

  • Бетон;
  • Камък;
  • Зидария;
  • Фаянс;
  • Дебели метални листове.

Кой инструмент е по-добър?

Определено ударната бормашина дава повече възможности. Това е изборът на професионалистите, особено когато уредът има опция за регулиране на оборотите, за настройка (спиране и включване) на различните функции.

Естествено, и обикновената пробивна бормашина има своето приложение, като е от полза най-вече на домашните майстори. Кой вид инструмент да изберем? Това зависи от целта, за която смятаме да го използваме.

В някои случаи обикновената дрелка е достатъчна, но ако се заемем с по-сериозни задачи, трябва да отворим каталог с ударни бормашини и да намерим подходящата за нас.