Как се премахват белези от акне?

жена с акне

Всеки в даден момент може да бъде споходен от неприятен кожен проблем като акне. Акнеичните прояви се изразяват най-често с поява на комедони и подутини, които често се превръщат в гнойни пъпки и пустули.

Обикновено образуванията обхващат лицето, но е възможно да се забележи и акне по гърба, а даже и по гърдите.

Какво може да го причини?

Акнеичните образувания се получават под въздействието на различни фактори като начин на хранене, тютюнопушене, неправилно използване на козметика, излагане на слънце и други подобни.

Сериозни продължителни прояви на състоянието могат да възникнат поради няколко ключови причини:

Промяна на хормоните

Хормонален дисбаланс обикновено настъпва в годините на пубертета При жените хормонални промени се наблюдават и по време на месечния цикъл, а при бременност и кърмене проблемът се обостря.

Запушване на порите

Когато мастните жлези произвеждат повече мазнина, себумът и мъртвите клетки запушват порите. Това провокира развитието на бактерии, а в резултат се появяват пъпки. За запушване на порите допринася и замърсеният въздух, особено ако живеете близо до натоварен път.

Неправилна диета

Според редица изследвания някои храни също повишават риска от образуването на акнеични лезии – например млечни храни и такива с висок гликемичен индекс. Те имат стимулиращо действие спрямо андрогените, чиято роля за появата на пъпки е доказана.

Генетична предразположеност

Възможно е гените за акнеични прояви да се наследят, а склонността за образуване на белези като следствие също е генетична.

За да се повлияе положително върху вече появилите се акнеични пъпки или да се предотврати появата им, съществуват няколко начина.

На първо място трябва да включите в диетата си ядки, риба, семена, плодове, зеленчуци и бобови култури, да избягвате млечни храни, тестени изделия и червено месо.

Важно е и рутинното почистване на акнеичната кожа и цялостната грижа за нея да се извършва със специални продукти.

Слънцезащитата също е от голямо значение, тъй като изложените на слънце акнеични петна често водят до пигментация.

Какво лечение на белези и акне можем да предприемем?

Болезнените акнеични пъпки, нелекувани правилно, може да оставят дълбоки неравности по кожата. Навременното посещение при дерматолог е препоръчително, за да бъде установено от специалиста индивидуалното ви състояние, да се предприеме подходящо за акне лечение и премахване на белезите.

За справяне с акнето днес съществуват различни иновативни методи. Освен локална и перорална терапия, се прилага и лечение с лазер Cutera excel V+ не само за третиране на акнеични форми в активна фаза, но и на получени белези

Комбинирането на терапия Cutera Cool view с терапия Green Genesis помага да се регулира функцията на мастните жлези, да се успокои зачервяването и възпалителния процес. Препоръчителни са и други методи за цялостно отстраняване на лезиите като:

  • химичен пилинг за подобряване структурата на тъканите чрез ексфолиращи разтвори;
  • аква пилинг за почистване в дълбочина и регенериране на кожата с контролиран вакуум и специален серум;
  • микродермабразио за механично ексфолиация на повърхностния епидермален слой.

Специалистът дерматолог ще прецени дали е необходима медикаментозна и локална терапия и с каква продължителност да бъде лечението.

Макар че акнето не е заразно, то предизвиква дискомфорт, а лечението изисква много търпение и стриктно спазване на терапията. При по-тежък и болезнен случай консултацията с лекар е задължителна.