Възли в щитовидната жлеза

 

Непрекъснато се оплакваме от здравното си осигуряване, от болниците и лекарите. Но преди всичко човек трябва сам да се грижи за здравето си. Когато става въпрос за щитовидната жлеза, за съжаление няма много неща, които можем да направим ние, за да избегнем бъдещи проблеми. Но ако не друго, то поне можем да си информираме.

Както знаете щитовидната жлеза се намира в основата на шията. Тя отговаря за произвеждането на определени хормони, регулиращи обмяната в организма. Понякога обаче се получава оголемяване на щитовидната жлеза, вследствие на създаването на така наречените възли. Има два вида възли – доброкачествени и злокачествени. Не се стряскайте. Едва 5% от тези възли се оказват злокачествени, но дори и в този случай има лечение. За съжаление то включва операция, но тя е рутинна. Има няколко основни причини за появата на въпросните възли:

  • Наследственост
  • Радиация

    Като цяло жените във възраст преди 50 години боледуват най-често. Заболяването има симптоми – покачване на теглото, нервност, ускорен и неравномерен пулс и др. Тези симптоми, обаче, няма как да ни наведат на мисълта за възли в щитовидната жлеза, освен ако нямаме медицинско образование. Ето защо е добре редовно да се правят прегледи. За тази цел трябва да поговорите с вашия личен лекар. Като за начало се прави отчитане на хормоните.

Важно е да запомните, че няма нищо страшно, особено ако заболяването се хване рано. Добре е да сме информирани, за да можем спокойно да се разхождаме с усмивка до уши.