Как да изберем най-подходяща камера за кола?

Отчитайки ползите, които осигурява камерата за кола, все повече шофьори си инсталират такова устройство. Видеорегистраторите стават едни от най-търсените аксесоари в областта на автоелектрониката, което е и причина за голямото разнообразие от модели на различни производители.

Какви са ползите от камерата за кола?

Видеорегистраторът представлява устройство с компактни размери, което е оборудвано с камера и дисплей и се монтира на предното стъкло.

Когато разполага с камера за кола, водачът може да разчита на запис с картина и звук на цялото пътуване и проследяване на всичко, случващо се в автомобила и извън него.

Закупуването на видеорегистратор осигурява няколко предимства:

  • Възможност за показване на записа като доказателство пред полицията или застрахователна компания, в случай на злополука;
  • Получаване на информация за посегателства над автомобила и за поведението на служители зад волана;
  • Използване като GPS проследяващо устройство за точната локация при повреда на непознат участък;
  • Оказва положително влияние върху поведението на водача и подобрява шофирането му.

Когато ви предстои избор на видеорегистратор, много е важно устройството да създава качествен запис. Лесно можете да проверите това, като изгледате създадени от конкретния модел клипове.

С какво да съобразите избора си на видеорегистратор?

Качественият запис на камерата за кола зависи от важни технически характеристики, на които трябва да обърнете внимание.

Резолюция на видеозаписа

Ясният видеозапис зависи от броя пиксели. Колкото по-голям е той, толкова резолюцията е по-висока. Търсете камера с поне 1080р.

Ъгъл на снимане

По-широкият снимачен ъгъл означава, че обхватът на заснемане на пътната обстановка ще бъде по-голям. При различните модели камери той е различен и варира от 90 до 170°.

Честота на кадрите

Обикновено камерите заснемат 30 кадъра/сек., което е стандартна честота. По желание може да се вземе карта памет с по-голям обем.

Запис при ниска осветеност

Много от съвременните модели имат опция и за нощен запис и той ще се отличава с яснота, ако камерата разполага с технологии като WDR и HDR.

Дисплей

Почти всички видеорегистратори имат 2-3-инчов дисплей за преглед на записите при необходимост. Дисплеят може да бъде и по-голям – например 5 инча, а някои камери нямат такъв. Преценете дали имате нужда от тази опция.

Автоматично записване

Ако изберете устройство с такава функция, след включването на двигателя ще се стартира автоматичен запис на камерата, който ще спре след изключване на двигателя.

Батерия

Обикновено батериите нямат голям капацитет и трябва да са включени постоянно към запалката. Ако пък батерията е вградена, камерата ще записва и при паркиран автомобил.

Памет

Стандартните SD карти са с памет 4 GB, но някои модели са с повече, като картата се закупува отделно. Препоръчва се памет 32 или 64 GB.

За повече удобство и лесна употреба на видеорегистратора, различните модели предлагат и допълнителни опции като: възможност за безжична връзка, презапис на видео, забавяща старт функция за избягване на нестабилен ток и др.

В зависимост от предпочитанията си, можете да изберете и модел с две камери с функция паркинг. Обикновено втората камера се включва допълнително в AV входа на видеорегистратора и се поставя да снима назад или вътре в самото купе.