Кърлежите – без страх срещу тях

 

Открихме новия сезон с блузи с къс ръкав, много усмивки, уикенди на открито и добро настроение. За съжаление, обаче, всичко има своите рискове. Седенето на пейки сред тревата, в планината, на пикник и т.н. е рисковано, заради кърлежите. Непрекъснато се взимат предпазни мерки срещу тях, но най-добре е ако човек е предпазлив.

Какво точно представляват кърлежите?

Това са кръвосмучещи паразити, които разпространяват редица зарази. Кърлежите имат по четири чифта крачета, които впиват в жертвата си. Ето защо ако случайно се стигне до там да сте ухапан от кърлеж, трябва да подходите изключително внимателно. Ако махнете кърлежа, но от него остане дори едно краче, това би могло да доведе до зараза, инфекция и т.н. Кърлежите се появяват през пролетта с поникването на тревата. На диалект в някои краища  на страната ги наричат тревняци, от трева.

Болестите, предавани от кърлеж

Ще изброим три от тях – лаймска болест, марсилска треска, ку-треска.

 • Лаймската болест

Лаймската болест е най-разпространена. Тя има три стадия. Лечението и зависи от стадия на болестта. Първият стадий настъпва от 3 до 30 дни след ухапването. Симптомите са: зачервяване на кожата, което се разраства, отпадналост, температура, болки в мускулите, главоболие. Дори при изчезване на симптомите, трябва спешно да потърсите лекарска помощ, тъй като причинителят остава в организма ви и може до доведе до фатални усложнения.

Вторият стадий се развива месеци след ухапването. Характеризира се с множество зачервявания, проблеми с очите, ставите, учестен пулс, световъртеж. Третият стадий представлява неизлекувана Лаймска болест, развила се с годините и е фатална. Трябва всяка частица от кърлежа да бъде извадена от тялото на пациента, иначе след години това би довело до ужасни последици.

 • Марсилска треска

Също доста разпространено заболяване, чиито причинител е кучешки кърлеж. Най-често по Южното Черноморие. При лечение на болестта, тя бива овладяна и пациентът оздравява, в противен случай обаче, може да се стигне до увреждане на черния дроб, бъбреците, нервната система. Симптомите са тъмно петно на мястото на ухапването, главоболие, температура, повръщане, гадене, зачервяване на очите, отпадналост.

 • Ку-треска

Разпространява се от селскостопански животни – овце, кози, крави. При тях няма симптоми, но млякото бива заразено, както и месото им, и малките им. Ако човек се зарази с Ку-треска, може да не покаже симптоми първите от 3 до 30 дни. При правилно лечение, пациентът се излекува из цяло. В противен случай, може да се стигне до засягане на сърцето. Симптомите са температура, втрисане, отпадналост, главоболие.

Съвети за предпазване от кърлежи

Естествено, най-добрият съвет е да избягвате тревисти области. Когато все пак сте в досег с трева, да носите затворено облекло и да проявявате специално внимание. Всеки ден да преглеждате тялото си за впити кърлежи. Използването на репеленти за кожата е препоръчително. Ако разполагате със собствен двор, то ограничете контакта на животни с градината ви, почиствайте редовно тревата от клонки и т.н. и я косете поне веднъж седмично.

 • Отсраняване на впит кърлеж

Най-добре е да потърсите лекарска помощ. Ако все пак ви се налага, да се справяте сами, трябва да следвате няколко съвета:

 1. Недейте да пипате кърлежа с голи ръце, дори и след като сте го премахнали от тялото си.
 2. Най-добре е да имате някого до себе си, които да премахне кърлежа и да ви окаже подкрепа.
 3. След изваждането, изгорете кърлежа, но отново без да го докосвате, така може да се заразите.
 4. Недейте да мажете кърлежа, докато е впит и не го въртете в никаква посока. Така само усложнявате нещата. Може при издърпването да остане частичка от кърлежа и при въртенето, кърлежа вкарва допълнително отрова.
 5. Използвайте пинсета.
 6. Ако остане частичка, я избутайте с игла.
 7. Дезинфекцирайте ухапаното място след изваждането със спирт, ракия, йод или одеколон.
 8. Следете ухапаното място поне месец след това.
 9. При първа възможност се консултирайте с лекар.

Знаем колко стряскащо звучи всичко това, но ако сме подготвени физически и психически, бихме могли да се справим с всяко положение. Не бива да забравяме, че кърлежите не са зли, те просто са същества, които се борят да оцелеят, също като нас. Естествено, ние ще победим. А сега вземете си усмихнатото настроение, горнището на анцуга и някой репелент и отивайте на разходка в парка.