Скално катерене

climbing-girl

След като ние от сп. Пудриера ви показахме как да бягате за здраве, как да се храните здравословно без да гладувате, как да релаксирате, е време да ви хвърлим в малко по-дълбокото, малко по-екстремното. Ако сте фенове на високият адреналин, то несъмнено нашето предложение ще ви заинтригува. Този спорт е необикновен, силов, вдигащ адреналина на макс, мотивиращ. Този спорт ще раздвижи всяка част от вашето тяло, ще ви накара да тръпнете за още и още. Този спорт се нарича скално катерене.

Това е екстремен спорт, практикува се навън и общо казано представлява катерене по скални образувания. Хубавото при него е, че има много разновидности. Можете да сменяте околната среда, пейзажа и съответно настроението и енергията. Катеренето може да бъде по фасадите на различни сгради. Този вид се нарича билдъринг. Също така има състезателно катерене, ледено катерене и т.нар. Big Wall, което се практикува на специално построена стена. За всички видове обаче, е от изключително важно значение стабилната екипировка, т.к. това е много опасен спорт. Трябва да сме добре подготвени и подсигурени, за да си позволим да излезем на открито и да практикуваме. За начало е хубаво да потърсите наблизо зала с описаните по-горе специално построени стени с различна степен на трудност.

В началото ще преодолявате  по-малки препятствия и вероятно няма да издържате много дълго. Ще се изморявате много бързо. Ще падате много лесно. Слава богу, че има предпазни въжета, а? С всеки изминал ден обаче, вие ще ставате все по-добри и по-сигурни в себе си. Колкото повече се катерите, колкото по-далеч стигате, толкова по-уверени ще ставате, ще желаете още и още. Ще си поставяте нова цел и ще се борите да я достигнете. Скалното катерене и изключителна възможност да се разтоварите от стреса и да стегнете всички части на тялото си , най-вече дупето 😉 Изследванията сочат, че от скалното катерене се изгарят около 80-90 калории.

Ако искате просто да се забавлявате без да ставате професионални катерачи можете просто да посещавате няколко пъти седмично близката зала. Освен, че ще се сдобиете с перфектна форма, здрав дух и здраво тяло, ще завържете нови контакти и ще обогатите социалния си живот. Катеренето ще ви направи по-целеустремени и надъхани. То ще ви донесе енергията, с която да побеждавате всеки следващ ден. Ще ви зарежда положително и ще ви помогне да прочиствате мисълта си. Да останете сами със себе си и предизвикателството само ще ви е от полза. Ако сте амбициозни, след задължителната подготовка в зала можете да излезете и в откритите пространства в природата. Тук бонусите са още повече – прекрасни, вземащи дъха гледки, чист въздух, слънце и куп други благини за душата. Това е чудесен начин за релакс. Чрез катеренето в естествена среда ще заздравите или пък подновите връзката си с природата, ще се научите да се доверявате на рефлексите си, на самите себе си.

Не забравяйте да сте позитивни и да се усмихвате пред изпитанията. Това е единственият начин да ги преборите от раз. Успех!