Мускулите трябва да се тренират много

sport-and-eat

С всяко свое движение предпазваме тялото си от процесите на стареене. Когато спортуваме, намаляваме значително риска от деменция. Важно е разбира се да спортуваме спрямо собствения си ритъм.

Какво ни разболява?

 

Хората, които не се движат имат ниска потребност от глюкоза, защото мускулите се нуждаят от това вещество в храната само тогава, когато работят. Ако не са активни, неизползваната глюкоза остава в кръвта, нивото на кръвната захар се повишава и ако това продължава достатъчно дълго, може да се стигне до диабет. Освен това излишната глюкоза се превръща в мазнини, които се трупат на талията. Холестеролът също се повишава от липсата на достатъчно движение. Достига се до натрупване на мазнини в артериите, което може да предизвика инфаркт или удар. Хормонът кортизол не се произвежда правилно и уврежда трайно съдовете. Други последствия са, че при липса на движение, мускулите произвеждат по-малко от веществото, облекчаващо възпаленията – интерлевкин 6. В следствие на това се повишава риска от зависими от възпалителни процеси заболявания като например ревматизъм. Без мускулна работа с времето отслабва и имунната система – настинките могат да прераснат доста лесно в бронхит. Освен това недостатъчното движение е основна причина за болки в гърба.

  • Има ли признаци?

Да, при това доста еднозначни. Бърза умора при извършването на минимални усилия, като например изкачването на стълби показва колко слаби са мускулите ни.

  • Как се лекува?

Това също е еднозначно – като човек се движи.

  • Какво предпазва мускулите?

Минималната доза движение е 2 часа седмично, разпределени в 4 дни. Продължителните спортове имат по-голям смисъл, но също и онези, при които се тренират целенасочено определени мускулни групи като например фитнес, йога или джогинг.