Сглобяеми къщи – изберете алтернативното строителство

сглобяеми къщи

Тенденцията да бъде избрана къща от сглобяем тип за постоянно жилище, с всяка година се утвърждава и в България. Търсенето на това иновативно строителство расте и докато преди сглобяемите конструкции се предпочитаха за отдих, напоследък все повече хора избират сглобяеми къщи като свой основен дом.

Какво представляват къщите от сглобяем тип?

Определението „сглобяеми” ни насочва към основната характеристика на тези къщи – техните стени, покрив, цялата конструкция и носещите колони се съединяват в процеса на изграждане. Обикновено това става върху излята основа – фундамент.

Самата конструкция е метална галванизирана и тъй като е много устойчива на земетресения, къщата спокойно може да се изгради на няколко етажа. Изолацията на стените и покрива е сандвич панел с дебелина 4 или 8 см.

Къщите разполагат с кухненски бокс, веранда, изводи за ВиК и изградена електрическа инсталация. Стандартните модели са оборудвани с алуминиеви врати и PVC дограма. Подовите настилки са теракот и ламиниран паркет, а срещу допълнително заплащане ще сбъднете и всеки друг детайл от мечтаното жилище – още с изграждането могат да бъдат поставени щори, конвектор, климатик и още различни екстри.

Предлаганите за сглобяеми къщи цени са напълно достъпни и много по-ниски от тези на традиционно построена сграда. Това, както и редицата други преимущества, разглеждани в настоящата статия, ги прави по-модерна, желана и разумна алтернатива на консервативното строителство.

На кои свои особености дължат популярността си?

За разлика от традиционното изграждане, къщите от готови панели се издигат по метода на сухото строителство, благодарение на който те дължат и голяма част от предимствата си, а именно:

Повече възможности на местоположението за строеж

Къщата може да се сглоби дори на стръмен терен и процесът почти не е зависим от климатичните условия. Това не означава обаче, че не са нужни предварителни проучвания и укрепителни работи при усложнен терен.

Изграждане в съкратени срокове

Една къща от сглобяем тип се строи обикновено за период от 1 до 3 месеца. За сравнение – градежът на конвенционална би отнел близо година в най-добрия случай, без да изникне някаква административна пречка или техническо забавяне.

По-ниска цена

При една и съща степен на завършеност за къщата от сглобяем тип ще се изискват в пъти по-малко средства, а същевременно не правите никакъв компромис с качеството. Причината е използването на малко материали, отпадане от необходимостта от наемане на работници и заплащане на голяма документация и организация на строежа.

Освен това вие ще спестите пари в дългосрочен план – поскъпването на строителните материали няма да утежни бюджета ви; крайната цена не се влияе от субективни фактори като местоположението на желания дом; по-лесната поддръжка и възможност за реконструкция също спестяват средства и т.н.

По-висока енергоефективност

При сглобяемата конструкция коефициентът на топлопреминаване предполага с 40% по-нисък разход на енергия спрямо традиционното строителство. Конструкцията не допуска да се нагряват излишно стените и покрива, защото те не акумулират в себе си топлината. Вие плащате да се затопля и охлажда единствено обема въздух вътре. Това гарантира по-бързо и ефикасно постигане на комфортна температура с по-ниска консумация на електроенергия.

Устойчивост на външни въздействия

Използваните материали за изработка на къщите са с високо качество, което е сигурна предпоставка за защита от влага, пожари, земетресения и други неблагоприятни влияния. Изолацията от последно поколение допринася и за добрата звукоизолация.

Екологично изграждане

Вложените материали са естествени и не са обработвани по химичен начин. Самото производство на панелите изисква малко ресурси и енергия, а отпадъците са минимални.

Нека не забравяме и че всяка сглобяема къща може да се разглоби и изгради на ново място. Затова често се говори за преместваеми къщи и мобилни къщи.

Свобода, функционалност, устойчивост – всяка една от съвременните евтини сглобяеми къщи – а защо не и изработена по ваш дизайн? – с лекота ще сбъдне мечтата ви за стилен и уютен собствен дом.