Растения под лупа: Бонзай

bonzai

В японският език “бонзай” означава не просто растение, а културата на неговото въвеждане в не голям съд, отглеждането на растението и представянето му като готов бонзай. По –голямата част от изкуството, което се развива в Япония е заимствано от китайските културни образци и бонзайят не прави изключение. Но именно в Япония този метод на отглеждане и култивиране на миниатюрни дървета достига своя апогей като изящно изкуство В Япония могат да бъдат видени образци, които се предават от поколение на поколение. Японците не се ограничават в представянето на бонзаите само с дървесните видове- тук може да наблюдавате храсти и дори тревисти растения. Бонзаите представляват дървета, храсти и въобще растения, които са погледнати през обраната страна на бинокъл или фотоапарат. За бъдещите дизайнери на бонзай трябва да е ясно, че :това, което се въплътява в бонзая е точно копие на голямото или вече старо растение в цялата красота на неговия вид. Или поне това трябва да е впечатлението, което прави бонзаят, защото пълната аналогия в миниатюрата е невъзможна. Така също е невъзможно да израснат именно това количество нa клони, листа и размер на листата.

 

Можем ли сами да си направим бонзай?

 

Ако имате желание да си направите сами бонзай можете дa се осведомите за няколко метода. Но според специалистите този, който изисква най – много време е и най- добрият, а именно да посеете семенце и да гледате как се появява малко дръвче, което с ваша помощ щ е придобие желаната от вас самите форма. Това е първият начин.

 

Вторият е много подходящ що се отнася предимно до увиващи се растения. Метода е да отчекнете малко клонче от голямо растение. Тук най важният момент е да си изберете подходящото клонче, което вече напомня на това, което искате да постигнете в бонзая. Това клонче е добре да бъде малко, но с напъпили бъдещи листенца по него. Махате клончето чак след като добре са се развили коренчетата(преди това трябва да сте потопили клончето във вода. След това пресадете растението в малко контейнер или саксийка и така ще можете да го развивате в продължение на няколко години. Трудността при този метод е предимно в откриването на подходящо клонче за разсад. Освен това кореновата система се развива особено бавно.

 

Третият способ е смяната на “прививката” на бонзая. Този способ е много подходящ за цветните и овощни растения. Недостатъкът е , че мястото на което се свива е видимо, но пък може да бъде прикрито с моделирането на клоните. Четвъртият способ е ( и най- добрият за начинаещите) избора и превръщането на обикновено дръвче в бонзай тъй като то вече има здрав ствол и определено количество клончета. Ако такова дръвче известно време прекара в контейнер ще се нагоди към условията и възможността за развити на изолираната контейнерна среда и ще стаен малък бонзай, но това изисква години.

 

И последният начин, който е доста интересен е да отидете направо с гората. Така межди скалите на бедна почва могат да бъдат намерени много разновидности н фикуса. В течение на много години те са се закалявали в неприятните условия и са се превърнали в бонзаи. Трябва да го откопаете внимателно и от такова дръвче се получава доста добра основа за бонзай. В този случай е добре да бъде пресадено растението, когато е достигнало година от растежа си или повече(докато все още работите над формат а му), за да може на растението да се развият по възможност по- голяма част повърхностни корени.

 

Като цяло трябва да знаете някои правила за избор а на подходящо растение за бонзай. Като цяло размерът на листата в естествено състояние не трябва да е голям, нито пък е добре те да са много дебели. Освен това трябва да изберете  определено издръжливо растение, защото ще го поставите в неестествени за него условия на развитие.

 

В случай,че сте решили да си създадете собствен бонзай се въоръжете с търпение, купете си контейнер,което е доста трудно да се намери. Контейнерите позволяват да ограничите големината на растението и имат входове, през които да можете да оформяте клончетата наклона на растението и листата.трябва да намерите подходящата почва и все пак да се сдобиете с книга, специализирана за отглеждането на бонзаи. Ако успеете да свършите всичко това ви очаква и един период от 2-3 години, през който ще получите желаното растение. Разбира се можете и да си закупите готов бонзай в някои от столичните магазини за цветя, като цените започват около 55лв и нагоре в зависимост от растението, големината и вида му.