Насоки при избор на гуми за мотор

избор на гуми за мотор

Изборът на подходящи мотоциклетни гуми е изключително важен, защото те са единствената контактна точка между мотора и пътя. Видът им е определящ за поведението на мотоциклета и за вашата безопасност на пътя.

На пазара ще срещнете изключително разнообразие от гуми за мотор, но понякога откриването на правилните може да е истинско предизвикателство. Настоящата статия ще ви даде редица полезни съвети и разяснения, които да ви помогнат при следващата смяна.

Какво е характерно за основните видове гуми?

Подходящо избраните нови гуми ще осигурят добро сцепление дори и на мокър път и с тях ще влизате безопасно в пътните завои. Поради своята ключова роля, през годините този продукт бива постоянно усъвършенстван от производителите и подлежи на строг контрол.

Днес гумите се изработват от висококачествени суровини с помощта на най-модерни технологии и съществуват различни типове в зависимост от предназначението им:

Racing гуми – състезателни

Със състезателните модели се постига високо странично сцепление, позволяващо екстремно каране с максимален ъгъл на наклон. За това допринасят техните специални шарки.

Спортни гуми

Предназначението им е за спортни мотори и високопроизводителни улични возила. По-леки са от останалите, имат по-малко шарки и по-твърда конструкция под протектора за стабилност при завиване с висока скорост или рязко спиране.

Туристически гуми

Гумите за турър мотор предлагат много по-голям пробег, необходим за чести и продължителни пътувания. Същевременно индексът им на скорост е близък до този на спортния клас.

Ендуро гуми

Те са идеален избор за мотористи с хибриден стил на каране, защото се справят както с павирани пътища, така и с тежки и дълги off road терени. Използването на кросови гуми е подходящо за разнообразни настилки и високият клас модели от този вид показват отлично сцепление на кал, трева, камъни и др.

Според типа возило се предлагат и АТВ гуми, гуми за скутер и т.н. В своето търсене трябва да се ориентирате към такива, които ще ви осигурят добро съотношение между сцепление и пробег в зависимост от вашия стил каране.

С какво да се съобразим при избора?

Преди закупуване на нови гуми за мотора, задължително се съобразете с фактори като:

Размери

Има различни формулировки на размерите, като най-често срещаната е метричната. На страничната стена на гумата е изписано обозначение, включващо цифри и букви. Те посочват ширината и височината на страничната стена, размера на джантата, както и дали гумата е радиална, или диагонална.

Шарка

Гумите са с различни шарки на протектора и това не е случайно. Някои от тях са предназначени за каране при дъжд, по асфалт, на писта, за комбинирано каране и други специфични за модела елементи.

Всички описания на гумите съдържат индекс за натоварване и скорост, който лесно може да преобразувате и разчетете с помощта на общодостъпни таблици.

Каква поддръжка се изисква?

За доброто задържане на пътя и по-бавното износване на гумите, следва редовно да проверявате тяхното налягане. То трябва да бъде 1,9-2,5 бара на предната гума и 2,5-2,9 бара на задната. Ако ограничението на грайферите е по-малко от 1 мм, гумата вече е гладка, сцеплението няма да е добро и е рисково да карате с нея – компромиси със състоянието и качеството са недопустими.

Посоката на шарката също трябва да се спазва, за да не загубите сцепление на мокър път, а също и да се забави износването на гумите.

Важен съвет: когато купувате гуми за мотор, винаги ги избирайте в комплект, за да си гарантирате възможно най-добро представяне, равномерно износване, дълготрайна и безопасна експлоатация.