Интимната хигиена на жената

 

Животът през 21 век е далеч по-удобен, отколкото е бил този през 20 век. И не става въпрос само за мобилните телефони, Фейсбук и съдомиялните машини. Става въпрос за хилядите удобства, които се разкриват пред нас, когато стане дума за хигиена.

Хигиената с онези основни грижи, които всеки трябва да положи за тялото си, така че да се чувства и да изглежда добре, и също така да избегне куп заболявания. Хигиената включва грижи за устата, за тялото, за ноктите и още много други. При жените, обаче, се налага и една по-специална хигиена, която се нарича още интимна. Не всяка жена й отделя нужното внимание, което определено е грешка.

Какво, как и защо, ще разберем от следващите няколко съвети: 

  • Ежедневни грижи – Ежедневните грижи за тази част от тялото ни са от голямо значение. Те полагат основата на нашата хигиена. Като за начало нека обсъдим темата колко често трябва да взимаме душ. Отговорът е поне веднъж на ден, като през летните дни, или когато сме неразположение може да се стигне дори до 3 или 4 пъти на ден. Редовният душ гарантира премахването на всякакви мърсотии и бактерии. Разбира се не е достатъчно просто да се изплакнем с вода, необходимо е и почистващо средство. Тук на помощ идват интимните гелове. В никакъв случай не бива да прибягвате до употребата на сапун. Той само може да доведе до изсушаване и възпаления. Много важно е в ежедневието си да носите със себе си винаги сухи кърпички, които да използвате в тоалетни извън офиса и дома си. Можете да си вземете и мокри интимни кърпички, доста са полезни.
  • Цикъл – Цикълът е доста неприятен период за всяка жена, както и предменструалният синдром, но всичко това е естествено и необходимо. За наше щастие сега разполагаме с различни помощни средства, освен болкоуспокояващи, имаме превръзки – малки, големи, ароматизирани, нощни и тампони, отново различни по размер. Всичко това доста ни улеснява в грижите за тялото си. Важно е да отбележим, обаче, че трябва много редовно да сменяте тампона/превръзката, на около 2 или 3 часа. Разбира се при всяка жена е различно, но повече от 3 часа е прекалено. Дори да сте към края на цикъла си, отново трябва редовно да ги сменяте. Иначе рискувате да получите инфекция и т.н. Тук не става въпрос за попивателните способности на превръзките или тампоните, а за самата хигиена. Както вече отбелязахме по време на цикъл, редовното взимане на душ, освен че ще ви освежи, ще ви помогне да имате и добра хигиена.
  • Овулация – Всяка жена малко или много усеща, когато е в овулация. Ако все пак не можете да се ориентирате, можете да проверите в нашия овулационен календар. По време на овулацията е нормално да имате бяло течение, но разбира се то е много по-леко от обикновените течения, които са симптоми на някакво заболяване. Освен това то няма остра миризма или цвят. Когато сте в овулация отново може малко да зачестите душовете и също така може да използвате малки и тънки превръзки. Като цяло можете да ползвате винаги, когато пожелаете. Така няма да се налага непрекъснато да взимате душ – просто ще сменяте превръзката.
  • Преди и след секс – Задължително душ. Дори да правите по няколко пъти секс, независимо от вида секс, и от това дали ползвате презерватив или не, трябва да взимате душ.
  • Обезкосмяването – Обезкосмяването е доста досадна задача, но пък с приятен резултат. То е много важно, особено за летния сезон, когато слагаме банския, грабваме туниката, слънчевите очила и отиваме към морето или басейна. Вече имаме голям избор, относно обезкосмяването – кола маска, която можете да направите и сами у дома си, но като цяло се получава по-добре при специалист, лазерна епилация, която е скъпа, но доста дълготрайна, епилатор – болезнено и пак болезнено, депилиращи кремчета, които за съжаление не вършат особено работа, и разбира се добрата стара самобръсначка, която не е толкова добра. Ако използвате самобръсначка, то сменяйте я редовно. Независимо на кой подход се спрете, трябва да имате следните неща предвид:
  1. След епилация, нежно нанесете крем.
  2. Бъдете внимателни и търпеливи.
  3. Следете областта за пъпчици, които може да разраните, и за ранички.

Ако се грижите за себе си от глава до пети, то ви остава само да се заредите с много усмивки и да отидете на разходка или екскурзия, където да покажете прекрасното си обгрижено тяло и да очаровате всички около себе си.