Живот в хармония

nature-harmony

Хармонията в древността

 

В древността хората са живеели в съответствие с законите на природата. Те спазвали правилата на съответствие между небето и земята, водели прост, въздържан живот. Били здрави телом и духом, поради което можели да доживяват до сто години. Днес хората пият спиртни напити като вода, често са крайно невъздържани и постоянно търсят нови и нови удоволствия – затова и едва доживяват петдесет години. За да пребивава в покои сърцето, мъдрия трябва да се въздържа от желания, допустима е умората на тялото, но на духа не.

 

ПРОЛЕТ: Това е сезонът на възобновяващия се живот и на небето и на земята. Всичко през този период се намира в стадии на оплождане. През този период човек не трябва да преуморява тялото си, а да осигури условия за зараждане на нова енергия. Трябва да укрепнем, защото това е време за отплата, а не за наказание. Така, че за да е в съответствие със законите на природата през пролетта човек трябва да подхранва тялото си с нова жизненост. От съществено значение през този сезон е увеличения прием на жива храна, която да подхранва енергията на черния дроб. Прекомерната употреба на алкохолни напитки,кисела и лута храна уврежда черния дроб, а това се отразява на мускулите. Когато се разболее черния дроб човек става загрижен и плашлив. През пролетта човек е подложен на силно охлаждане в следствие на зимата и студените ветрове, така че е възможна появата на болки в главата и шията. Цветът на пролетта е зеленият, който е свързан с черния дроб. Външните отвори на черния дроб са очите, а посоката е изток. Следва да се увеличи приема на течности за да се укрепят бъбреците.

 

ЛЯТО: това е период на растеж. Енергиите на небето и земята се обединяват (Според космическата философия, една част от човека е в небесата, а друга на земята, именно през летния сезон тези две части се обединяват). Всичко в природата цъфти и дава плодове. През този период най-добре е да се поддържа жизнеността на организма без насилствено да се активизира и противопоставя на природната енергия. Лятото е сезонът които влияе в най-голяма степен на сърцето като предизвиква цялостно прегряване на организма. Под въздействието на силна горещина започва обилно да се отделя пот, появява се учестено дишане, силна жажда,тялото гори като в орган. Това води до поразения в гърдите и страничните части на тялото. Трябва да се избягва прекалено солената храна защото вреди на сърцето. Вкусът на сърцето е горчивият. При заболявания на сърцето болестите се локализират в артериите. В областта на психичната дейност на сърцето е присъща радостта, но може да поражда и тъга. От друга страна, излишъкът от радост може да навреди на сърцето, както и излишъка от горещина. Съответстващият цвят е червеният.

 

ЕСЕН: Сезонът на равновесието между енергиите на небето и земята. Времето е непостоянно вследствие на надмощието на по-буйната енергия на небето над енергията на земята, която е по-спокойна. Ако енергията на есента бъде насилена това ще премахне възможностите за стабилизиране на енергиите. Ако небесата са в покои, духът и волята на човек също трябва да останат спокойни. През този период човек трябва да сдържа проявите на волята си,таи като енергията на есента може да бъде много жестока. Важно е да бъдат укрепени и пречистени белите дробове. Ако това не бъде сторено през зимата могат да се очакват разстройства. Доказателство за това е влиянието на прекомерната влага на есента върху човека, която предизвиква кашлица през зимата. От вкусовете тръпчивият и дори лютивият достигат до белите дробове, докато прекалено горчивата не е препоръчителна. Разстройствата на белите дробове се проявяват най-силно в областта на раменете и гърба. Външните отвори, които съответстват на белите дробове са ноздрите. Заболяванията на белите дробове се проявяват върху състоянието на козата. Съответното нарушение на душевният живот е тъгата. Тя е вредна за белите дробове.

 

ЗИМА: Зимата всичко се прибира и скрива, това е сезонът на „оттегляне в дълбочина“, таи като навън цари прекомерно голям студ. Важно е да бъдат укрепени защитните сили на организма, за да не се допуска студените ветрове да проникнат в тялото. Това би довело до заболявания в бъбреците а с това и в цялото тяло. Поразения нанесени на бъбреците могат да доведат на следващата пролет до проблеми в крайниците. Вятърът може да предизвика стотици заболявания. Когато нахлуе в тялото той може да се преобразува в студ, в горещина или във влага. Енергията на човек трябва да бъде в състояние да се противопостави на тези ветрове. Соленият вкус се движи в бъбреците като същевременно регулира течностите в организма. Прекомерно сладката храна е вредна за бъбреците Проблемите с бъбреците се проявяват в областта на прасците на краката, както и в зоната на самите бъбреци Цветът съответстват на бъбреците е черният, докато външните отвори са анусът и уретрата. Мускулната маса отразява енергията на костите. Бъбреците управляват костите и ушите. Елементът на бъбреците е водата. От нарушенията на душевният живот най-вредна за бъбреците е емоцията страх.