Тренирайте рано сутрин

morning-runner

Един от факторите, които оказват най-голямо влияние върху програмата ви за отслабване, е времето, по което тренирате. Диетата, начина ви на хранене и типа на самите упражнения също са от значение. Интересно се оказва обаче, че от една тренировка рано сутрин всеки ден, резултатите са мигновени. Тук обаче идва големият проблем – рано сутрин всеки един от нас бърза. Ако се успите и с ужас установите, че закъснявате, едва ли ще ви е дори до кратка тренировка. Рано сутрин хората са раздразнителни, някои се събуждат по-трудно от други, некомуникативни и напрегнати са. При нас жените естествено съществува и момента със сутрешният тоалет, който отнема доволно количество време, но в никакъв случай не може да бъде пропуснат.

Сп. Пудриера обаче ще ви даде няколко причини, поради които е добре да се тренира сутрин, и ако успеем да ви убедим в това може би ще отделяте време сутрин преди работа, за да се погрижите за тялото си.

 

В крайна сметка няма значение дали ще отделите 10 минути за ходене пеша или пък 30 за тичане в парка.

 

Важното е да правите нещо подобно всяка сутрин.

 

Над 90% от хората, които тренират последователно го правят в сутрините. Ако искате работата ви да е последователна и да има ефект, тренирайте всеки ден. Шансовете са във ваша полза, ако първото нещо, което правите сутрин е да се раздвижите!

 

Когато правите сутрешните си упражнения се активира метаболизма ви, който ще бъде поддържан с часове, понякога до 24 часа. Това означава, че през деня ще изгаряте повече калории само, защото сте тренирали качествено сутринта.

 

Когато тренирате сутрин вие ще бъдете страшно енергични през целият ден. Какво по-хубаво от това. Когато не чувствате умора, а сте в добро настроение ще можете по-лесно да се справяте със задачите за деня, работата, децата, семейството, домакинството и пр. Енергията е онова нещо, от което имате нужда, за да можете да жонглирате с работата и семейството. Ще бъдете по-продуктивни и резултатите веднага ще са на лице.

 

Много хора смятат, че сутрешните упражнения регулират апетита за деня, т.е. че не огладнявате толкова често и че правите по-добър избор по отношение на храната. Доста хора също казват, че една сутрешна тренировка може да те постави в един по-здравословен начин на мислене.

 

Ако всеки ден се събуждате и тренирате по едно и също време, вашият организъм ще се пригоди към новите условия, а всички ние знаем колко важно е спазването на режим. Чисто физиологично някои прекрасни неща ще започнат да се случват. Няколко часа преди да се събуди, тялото ви ще започва да се подготвя за самото събуждане и упражненията, които следват, защото „знае”, че това е на път да се случи. С какво ще ви послужи постоянният режим? Много по-лесно е да се събуждате в един и същи час всеки ден. Когато се събуждате по различно време на деня, тялото ви се обърква и всъщност въобще не е подготвено да се събуди. Това ви прави сънливи и раздразнителни. Метаболизмът и всички участващи в активността хормони започват да се повишават докато спите. Това поддържа вътрешното напрежение и готовността за тренировка веднага след събуждането. Те съответно приготвят кръвното налягане, сърдечната честота и т.н. за физическата активност.

 

С течение на времето човек свиква с тази сутрешна програма и я очаква с нетърпение, защото знае, че върши нещо добро за себе си, за тялото, разума и душата си. Мнозина смятат, че това е перфектното време, в което можете да планирате деня си, да мислите ясно, да упражнявате йога или просто да отпочивате психически.

 

Изследванията сочат, че хората, които поддържат подобен режим всеки ден са с подобрено качество на съня и съответно с течение на времето се нуждаят от по-малко сън.