Кожата около очите

Кожата около очите е много нежна и чувствителна. Тя старее най-бързо и най-лесно издава възрастта ни. Първите малки бръчици около очите се получават още преди да навършите 26 години. Проблемът тук се състои в това, че кожата около очите е с дебелина едва 0,1мм, а освен това в нея няма много мастни жлези и мускули, които да я поддържат.

Често много млади дами, които прекаляват с диетите получават бръчици около очите и устата по–лесно от по–дебелите си приятелки. Резките промени в теглото също оказват негативно влияние върху когато а на лицето, защото тя няма възможността да се “прибере” токова бързо, колкото се свалят килограмите. Така кожата по тялото и лицето провисва или пък се покрива с малки ситни бръчици.

Освен това кожата около очите е подложена на голямо разпъване – всички мимики и физиономии, които правим карат кожата около очите да е в постоянно движение. Ние мигаме, кокорим се и така изразяваме емоции. Поради тази други причини кожата около очите се нуждае от стабилна поддръжка.

Какво включва грижата за кожата около очите

Грижата за кожата около очите включва- почистване, подхранване и защита, точно каквито са грижите за цялото лице. Разликата е в това, че тук козметичните средства и козметичните процедури са доста по–щадящи и нежни, защото кожата около очите е тънка и много чувствителна.

Първият етап е свързан ас почистването на кожата около очите. Често първите бръчици около очите с появяват вследствие неумелите и неправилни движение при свалянето на грима.кожата около очите много склонна към разтягане и това се случва често вследствие неправилното почистване. Въпреки това е задължително вечер да сваляте грима си.

Това можете да направите с помощта на почистващи козметични средства, които са съобразени с вашия тип кожа.и Изберете продукт, който да бъде ефективен, защото движенията за свалянето на грима около очите трябва да са меки и нежни. Никога не търкайте и не натискайте очите движете ръката от външния ъгъл на окото към носа. Ако нямата под ръка почистваща козметиката за лице тя може да бъде заменена с което и да е растително масло, като най- добре е да бъде зехтин, но и другите щ ви свършат работа.

Ще са ви необходими няколко памучета или тампони (внимавайте да са от естествена материя в противен случай рискувате да усетите дращене), загрята до кипване вода и зехтина. Когато набавите тези 3 средства потопете или намокрете с врялата вода тампона, после леко го изстискайте и нанесете върху него малко от зехтина. Затворете очи и поставете един такъв тампон под миглите на долния клепач,а с друг тампон, който сте приготвили по същия начин внимателни с движение от горе надолу махнете спиралата от миглите на горния клепач. По същият начин почистете и другото око. Ако премахвате грима по този начин нямам да разтегнете кожата около очите и няма да нараните миглите.

Кожата около очите се нуждае от особени грижи и силно подхранване

 

За да поддържате свежа и еластична кожата около очите можете да използвате различни кремове и гелове, които са съобразени с вашата кожа и възраст на козметичния пазар. Може също така, вечер да мажете с рициново масло, зехтин или бадемово масло кожата около очите в продължение на една седмица. Но, за да съхраните кожата около очите си е нужно редовно да й правите маски за подхранване, които да я снабдяват с нужните витамини и полезни вещества. Направете маска от мазен и хидратиращ крем, нанесете го в дебел слой и го оставете да се попие за 20-30 мин., след това премахнете останалото количество по кожата с книжна салфетка (чрез леки движение с потупване). Друга добре действаща маска за околоочния контур може да получите ако смесите:

Хидратиращ, хранителен нощен крем със сметана-смесете ги в равни количества и ги нанесете около очите. Оставете ги да въздействат 20 мин. измийте остатък с топла вода (или по–добре с хавлия намокрена в топла вода, извършвайте леки потупващи движения). След това поставете върху кожата хидратиращ или хранителен крем.

Ако следвате тези съвети аз дълго време ще задържите вида и състоянието на кожата около очите млада и еластична.

Подутите очи и торбичките под очите понякога се съпровождат от възпалителни процеси. Този изглед не неприятен на много жени и често им създава проблеми при гримирането. Торбичките под очите могат много лесно да се премахнат,ако разбира се не са свързани със заболяване на вътрешните органи.добре се премахват течностите и торбичките под очите със специални маски, които трябва да се нанасят сутрин и вечер.

  • Картофена маска- 2 суп.лъж. настърган картоф се поставят в марля или много мека и тънка салфетка. След това се поставят върху очите за 10-15мин. сваляте картофената маска и нанасяте( върху долния клепач до бузата в посока към веждите) крем, който съдържа витамините А и Е. Когато минат 10-15 мин вземате тампонче, напоено в чай, и сваляте с леки движение крема (както е указано по – горе).
  • Втори вариант на картофената маска- 2 ч.л. настърган суров картоф смесете с 2 ч.л. брашно и 2 ч.л.мляко. сложете получената смес върху салфетка и я поставете на очите. След като престои 1 0мин я махате и действате по схемата от предишната рецепта.
  • Зелена маска- 2 ч.л. ситно настъргани или пък намачкани картофи се размесват със ситно нарязани листа от магданоз. Размесват се много добре, поставят се в марля и се полагат над кожата около и над очите.Tака останете с маската 10-15 мин и после нанесете мазен крем.
  • Контрастни компреси за очи от градински чай(салвиа). Вземете 1ч.л.салвиа и я залейте с 10 мл. кипяща вода. Захлупвате съда да се запари, изчаквате сместа да поизстине 20-30 мин и прецеждате. След това я разделяте на 2 части едната подгрявате малко, а другата охлаждате. Намокрете марли както в топлата, така и в студената смес и започнете да редувате компресите. Тази процедура се извършва преди сън и след, като тя свърши нанесете върху очите мазен крем.
  • Торбичките под очите могат да станат по–малки, ако им направите ледена маска. Може да изпълнете процедурата и с обикновен лед от хладилника,но е по – добре да замразите малко вече сварен чай. Първото сварете торбичките с чай или запарете вода за билков чай, когато водата заври, изчакайте да изстине. Ако сте запарили пакетчета с чай направо ги поставете в хладилника и ги замразете, а ако сте правили запарка на билки вземете получената течност и я изцедете от билките,а после можете да я замразите на кубчета във фирмичка за лед. Ползвайте заледения чай, като го поставите върху очите за няколко минути. 

Често торбичките под очите се съпровождат от раздразнени клепачи, които също можете да успокоите, като натопите памучен в чай от лайка (топъл) и го задържите около 5 мин върху клепачите.

Тъмните кръгове под очите също могат да бъдат наследствен недостатък. Те се появяват също и от недостатъчен сън, употреба на алкохол или вяло кръвообращение. Благодарение на алкохолните напитки в тъканите на кожата се понижава нивото на влажността и поради това кожата става по – тънка и прозрачна,а под очите тя е достатъчно тънка по устройство. А вследствие злоупотребата или прекалената употреба на алкохол кожата под очите толкова се изтънява,че през нея е възможно да прозират кръвоносни съдове. Състоянието на кожата около очите се подобрява от стимулантите на кръвообращението от типа на хладните компреси, леда и т.н.