Откритие на учени от Швейцария би могло да разкрие пътя към нови медикаменти.

Раковите клетки растат и се делят много бързо. Учени от университета в Женева са открили структура в клетката, която се образува, когато клетката е спряла да расте. Ако формирането на тази структура бъде предизвикано посредством химически вещества, растежът на зловредните ракови клетки може да бъде спрян.

 

Нова надежда за лечение срещу рак?

Един от швейцарските учени, който е номиниран за Нобелова награда за откритието на молекулярен „шалтер“ за растежа на клетките, е Майкъл Хол (Michael Hall) от университета в Базел. Този „шалтер“ всъщност е протеин, наречен Мишени на имуносупресора рапамицин (Target Of Rapamycin, TOR) и се среща в два други клетъчни протеинови комплекса (системи от повече съставни части на протеина) – TORC1 и TORC2. TORC1 е свръхактивен при различни болести и най-вече при онкологичните заболявания.

Учени окло Роби Льовит – съоткривател на TORC1 и TORC2 – от университета в Женева са открили заедно с колегите си, че в клетките на маята TORC1 се свързва в удължени структури и по този начин протеинът става неактивен. И най-вече тогава, когато на клетката й липсва храна (на първо място захар).

Ако процесът на хранене бъде възстановен, структурите се разпадат и TORC1 продължава да функционира нормално. За това информират учените от специализираното списание за медицина и наука „Nature”.

 

Спиране на растежа

Учените са кръстили новооткритата структура „TOROID”. По всяка вероятност откритието ще улесни пътя към откриването на нови медикаменти, които да „извикват“ протеина TORC1 във въпросната удължена структура и по този начин да го деактивират. Това би спряло растежа на раковите клетки. Чрез наблюдение под микроскоп може да се изследват различни химични вещества за това, дали предизивикват този търсен ефект.

Въпреки че съществува естествено вещество, което възпрепятвства действието на TOR, а именно Rapamycin, то има и твърде силни странични действия, пише Университета в Женева. Наред с това са развити и множество други вещества, чиято цел е именно TOR-комплекса. Тъй като обаче тези вещества не винаги действат според дисфункциите на TOR-системите при различните болести, е желателно да има и алтернативни варианти.

Въпреки че изследователите са открили „TOROID-и“ в клетките на маята, те силно се надяват, че подобна структура ще бъде открита и в човешките клетки. Основание за тези надежди дава фактът, че много от откритията свързани с TOR са направени първо при маята, а по-късно са установени и при бозайниците.

 

Вижте оригиналната статия тук