Най-добрите лечебни средства при настинки могат да се намерят в нашите градини. Лайка, бъз и други растения помагат срещу хрема и суха кашлица.

Когато ни боли глава, а кашлицата прави невъзможно заспиването, не трябва да посягаме веднага към медикаменти от аптеката. Най-добрите лечебни средства срещу настинки могат да се намерят в природата. Кои са те?

 Мащерката е идеална срещу суха и магарешка кашлица. Под формата на чай тя успокоява лигавицата и намалява спазмите като по този начин помага да може да се изчисти гъстия секрет. За приготвянето на чай се използват преди всичко листата и цветовете на мащерката.

 

 

От изсушените пъпки на карамфиловото дърво се прави чай, който помага срещу множество оплаквания. Ако по време на настинка сте склонни да губите апетит, употребата на подправката карамфил може да помогне. Тя е не само щадяща стомаха и стимулираща храносмилането, но и изостря чувството за глад.

 

 

Градинският чай е наистина многофункционален. Растението има богато лечебно действие в устната кухина и гърлото. Наред с всичко останало то осигурява здрава устна флора и свеж дъх. При настинки има противовъзпалително и антисептично действие, а също помага при кашлица и болки в гърлото.

 

 

При възпаление на синусите може да се постигне облекчение с инхалация от цветовете на лайка, защото те освобождават дихателните пътища. Но и като чай лайката действа добре. Преди лягане една чаена чаша чай от лайка действа много успокояващо и подобрява съня.

 

 

 

Цветовете от бъз се използват като средство за борба с треската при настинки. Цветовете съдържат множество активни вещества като етерични масла, но също и флавоноиди и танини. Те имат омекчително действие и помагат при суха кашлица.

 

 

 

Подобно на лайката ментата има противовъзпалително действие. Тя убива микробите в устната кухина и гърлото, поради което е много използвана при лечение на гърлобол. В същото време освобождава дихателните пътища и успокоява лигавицата на носа. Една чаша чай от мента помага особено добре срещу неприятния запушен нос.

 

 

Много деца отказват да взимат често горчивите лекарства, които се предлагат в аптеките. Най-добрата алтернатива е сироп от борови връхчета. Той действа срещу кашлица, болки в гърлото и дрезгав глас, а в същото време е много лесен за приготвяне. Ситно нарязаните връхчета от бор се поставят в чаша и се заливат със студена вода. Оставят се да престоят 6-8 часа, след което се затоплят, без да завират. Чаят се оставя да престои 10 минути и се подслажда със захар или мед.