Все по-често хората, които желаят да излязат от черупката си и да потърсят някакъв нов вид спорт, подходящ за техните цели и темперамент, чуват за Зумба. Звучи като заклинание, но какво представлява всъщност?

Най-добрите идеи често идват случайно. Така се случва и със зумбата. В края на миналия век колумбиецът Алберто Перез, по-познат като Бето Перез, треньор по аеробика и хореограф, един ден забравя музиката си за часа и спасението идва под ритмите на собствената му латино музика от колата, с която провежда импровизирано занимание. Това начинание се приема изключително добре, хората са въодушевени и с течение на времето той развива този тип двигателна програма, като я превръща във философия и начин на живот за мнозина.

За да разкрием тайната на зумба, потърсихме информация от Ваня Радкова – лицензиран инструктор по зумба.Какво представлява зумба?
Зумбата е смесица от танци и аеробика. Танцувалните елементи са комбинирани с аеробни движения. В сравнение с аеробиката, зумбата е значително по-лесна за усвояване. При нея няма сложни хореографии, стъпките и движенията са прости и често се улавят интуитивно. Танцува се основно под латиноамерикански ритми - салса, меренге, самба, фламенко, мамбо, кумбия, регетон, обхванати са ориенталските и индийски танци, както и хип-хоп.

За кого е подходяща зумба?
Може да се каже, че зумба е подходяща за всеки, който по време на часа и един ден след това се чувства добре и няма оплаквания. За разлика от джогинга например, при който претоварването може да се забележи след седмици или месец, при зумба симптомите се появяват веднага. Важно е човек да е наясно с два аспекта – колко е подвижен и какъв интензитет на тренировката може да понесе, без да усети проблеми в сърдечно-съдовата си система. Ако по време на час се усеща болка в гърба или в ставите, темпото трябва да бъде намалено и да се внимава с подскоците и въртящите движения.

А за кого не е?
Това е строго индивидуално. И все пак хора, които са претърпели скорошен инцидент с гръбнака, както и страдащите от артроза, е по-добре да преосмислят в какъв клас по зумба да вземат участие.

Какви класове по зумба съществуват освен Zumba®, за който говорим?
Развити са още няколко основни типа, които отговарят на нуждите на различни групи хора.
Zumba Gold® или Златна зумба е подходяща за възрастни хора или хора със здравословни ограничения, които желаят да поддържат формата си с движение. Това е най-лесната форма на зумба и при нея се набляга на координацията посредством адекватни двигателни комбинации.
Zumbatomic® или Зумба томик е програма за деца на възраст между 4 и 12 години. При децата се стимулира не само баланса и добрата координация, но и креативността и двигателната памет.
Aqua Zumba® или Аква зумба е съчетание на основните зумба елементи, изпълнявани във вода. Много щадящ метод. Особено подходящ за хора, които имат проблеми със ставите.
Zumba® Toning или Зумба тонинг използва специални леки гирички, с които се включват допълнително упражнения за формиране на тялото – ръце, корем, ханш и бедра.
Zumba Sentao™ е страхотна тренировка за издръжливост и сила. Упражненията се изпълняват с помощта на столове, за да се използва собствената тежест на тялото за повишаване на натоварването. По този начин се тренират силата на мускулите, издръжливостта, баланса и сърцето.
Zumba® Step или Зумба степ - напълно нов вид зумба. Това е стилът, който съчетава тонизирането и укрепващата сила на степ аеробиката, представени по един забавен и увлекателен начин в стила на Zumba Fitness.

Колко продължава едно занимание и колко калории могат да се изгорят през това време?

Обичайното време е 60 минути, през които могат да се изразходват между 300 и 750 калории. Всичко зависи от килограмите на трениращия, интензивността на тренировката, както и от индивидуалните умения. Важно е да се пие вода по време на класа, тъй като тялото губи голямо количество течности през това време. Но с потта излизат и полезните за организма минерални вещества, които е препоръчително е да се набавят след спорт.

Трябва ли някакъв специален спортен екип?
Необходими са само удобен и дишащ спортен екип, както и много удобни маратонки.

Какви са ползите от зумба?
При зумба на първо място стои не постижението, а забавлението. Музиката, лесните за усвояване движения и свързаните с тях бързи стъпки са факторите, които допринасят за подобряване на настроението и повдигане на тонуса.

Отслабва ли се със зумба?
Много често чувам трениращите да задават този въпрос. Зумбата, както и всеки друг спорт е двигателна активност, по време на която се изразходват калории. Но ако не се съчетава със здравословно хранене и се прекалява със сладките неща и т.нар. джънк фууд, няма спорт, с който да се постигнат целите в посока редукция на телесното тегло.

И така, ако желаете да направите нещо за своето тяло и своя дух, може да се включите в неделния час на Ваня от 17 ч. в 2fit. Със сигурност след него ще излезете усмихнати, позитивно настроени и с ясното съзнание, че сте направили нещо полезно за здравето си.