Контейнери за живеене – заложете на иновативното строителство

контейнери за живеене

Да се живее в къща, направена от контейнери, вече отдавна не звучи странно или дори неуместно. Този иновативен начин на строителство добива все по-широки мащаби по света, а от години и у нас. От контейнери за живеене се строят не само домове, но и други сгради. С тях може да бъде извършвана и техническа или строителна дейност, а това ги прави приложими в различни области.

Какво може да се построи от контейнери?

Във фургони за живеене настаняване може да се наложи поради различни обстоятелства. Тези модулни конструкции могат да се пригодят за различни нужди и да бъдат модерна алтернатива на постройки с временен характер, бунгала, бараки и др.  Гъвкава възможност са и за пространствени едноетажни или двуетажни решения. Идеално могат да послужат за:

  • временно настаняване на сезонни работници, пострадали от бедствия хора или мигранти;
  • търговски обекти, офиси, помещения за настаняване на охрана;
  • общежития за студенти, вили, почивни бази, социални заведения, съблекални, сервизи, складове, автомивки, обслужващи центрове и др.;
  • съвременни модерни жилища с всички удобства.

В къщи от контейнери предпочитат да живеят все повече хора, не само докато са на почивка сред природата, но и за постоянно. Много видове бизнес предпочитат техните офиси или други помещения да бъдат изградени по модерен начин с модулни конструкции.

Какви основни видове контейнери има?

Има фургони за живеене с различни размери, но конструкцията на всички обикновено е метална носеща. Стените и покривът са от сандвич панели, притежаващи добра изолация. Съвременните контейнери за живеене са с под от ламиниран паркет или теракота, разполагат с инсталирано електричество и ВиК., предлагат се с PVC дограми, врати, стандартно кухненско оборудване и др.

Конструктивните особености и предназначението определят основните видове модули:

Складови – служат за съхраняване и транспортиране на стоки

Възможно е бъдат и част от по-големи складови помещения. По необходимост могат да се оборудват с прозорци и врати, както и да се поддържа необходима температура. При нужда се преместват бързо,  което е предимство.

Хладилни – разглеждат се като подвид на складовите

Служат за съхранение на стоки, на които срокът на годност трябва да бъде удължен. За това помага топлоизолационният материал на стените и хладилният агрегат, поддържащ необходимата температура.

Домакински – с тях бързо се строят сгради

С помощта на модулите се получават сгради с различна големина от типа на къщи, сервизни помещения, градински постройки и др.

Технически – с тях се оборудват технически помещения

Приложението им е като технологични кабини и кабини за дезинфекция, сървърни помещения и др. Имат подсилена конструкция, издържаща на натоварвания.

Санитарни – практични са за използване за санитарни цели

Самостоятелните модули могат да бъдат използвани с функция на съблекални, тоалетни, бани и др. Съществува вариант да бъдат и като отделна част от санитарно помещение с по-големи размери. Намират приложение като сегмент от офиси, жилища или други модулни сгради.

Когато се планира да се изградят от контейнери къщи или те да се използват с друго предназначение, освен стандартните модели, производителят може да ви изготви и модел по ваш дизайн. Наред с достъпната цена, издръжливостта и комфорта, които ще получите, това е още едно значимо предимство.